Als je wel eens bij de Bagels & Beans bent geweest, heb je hem vast wel op de menukaart zien staan: dadeltaart. Dadeltaart is zeker weten mijn meest favoriete taartje, misschien ook juist wel omdat hij niet echt onder de categorie huis tuin en keuken taarten valt. Na wat speurwerk op internet vond ik een recept die héél erg lijkt op het taartje van de Bagels & Beans. Ik heb hem nu voor de derde keer gemaakt en hij blijft geweldig. Qua bereiding is hij heel makkelijk, het in stukjes snijden van de dadels duurt eigenlijk het langst. En voor de luie mensen onder ons is dat eigenlijk niet eens nodig, dan gebruik je ze gewoon in z’n geheel. Meestal worden dadels in gerechten gebruikt om het iets gezonder te maken, maar geloof me, dit taartje is helaas alles behalve gezond. Daarom smaakt hij ook zo fantastisch. Ik kocht de (pitloze) dadels deze keer bij de Lidl, ze kosten daar €1,50 voor 250 gram! Soms kun je ook pakjes dadels kopen die heel erg gedroogd zijn, maar je kunt beter kiezen voor dadels die nog een beetje smeuïg zijn.
Wat heb je nodig?
- 500 gram dadels
- 250 gram roomboter
- 150 gram bruine suiker
- 1 losgeklopt ei
- mariakoekjes (of andere biscuitjes)
- walnoten
- kokosrasp (kan prima weggelaten worden!)
- karamelsiroop (ik gebruik karamelsiroop voor door de koffie, gewoon te koop bij de supermarkt. Kan weggelaten worden, het is zoet genoeg.
Hoe maak je dit klaar?
Snijd de dadels in kleinere stukjes en breek de mariakoekjes, ik gebruikte ongeveer een halve rol. Smelt de roomboter in een pan en voeg daar de suiker aan toe totdat dit is opgelost. Voeg de karamelsiroop het losgeklopte ei door en laat heel even koken. Voeg dan de dadels en de koekjes toe. Laat dit nog een minuutje koken. Roer de walnoten er door en zet het vuur uit. Bekleed een sprinkvorm met bakpapier en giet het mengsel hierin. Laat het een beetje afkoelen, strooi er kokosrasp overheen en zet het voor minimaal 2 uur in de koelkast.
Je bent qua voorbereiding ongeveer 10 minuten bezig en je hoeft niks te mixen of te kneden. Weinig afwas! Het is handig om de pan waarin je gekookt hebt direct erna af te wassen. Ik was dat een keer vergeten, het eruit schrapen van de karamelrestjes duurde langer dan het bereiden van de taart.
Toegegeven, het is niet de meest mooie taart ever. Daar is de kokosrasp perfect voor!
Geen oven nodig, zie ik. Net als bij een monchoutaart. Laat de dadeltaart zich makkelijk in mooie op te dienen puntjes snijden? Verrukkelijk natuurlijk, maar vast caloriebommetjes!
Dank voor heerlijk recept!