Het leek me weer eens leuk om twee producten met elkaar te vergelijken. Ik vergelijk de gewone spaghetti van de Lidl met de volkoren spaghetti van de Lidl. Wij kopen altijd volkoren, omdat je van deze spaghetti langer een vol gevoel houdt. Het fijne van de term ‘volkoren’ is dat deze term beschermt is. Een product mag alleen volkoren heten als er hele graankorrels in verwerkt zijn. Hier zitten heel veel goede voedingsstoffen in. Ga dus als het even kan voor volkoren in plaats van bijvoorbeeld meergranen of mais. (Volkoren beschuit, crackers, spaghetti, pasta, brood etc.). Soms moet je even aan de ‘gezonde’ smaak wennen, maar dit merk je op een gegeven moment niet meer. Maar wat is nou het verschil tussen de gewone en volkoren spaghetti van de Lidl? Let’s find out!
Spaghetti – €0,49 voor 500 gram
100 gram ongekookte spaghetti bevat:
- 350 kcal
- 1,2 g vet (0,3 g verzadigd)
- 71,0 g koolhydraten
- 3,5 g vezels
- 12,0 g eiwitten
Volkoren spaghetti – €0,89 voor 500 gram
100 gram ongekookte spaghetti bevat:
- 343 kcal
- 1,9 g vet (0,6 g verzadigd)
- 65,0 g koolhydraten
- 7,0 g vezels
- 13,0 g eiwitten
Qua voedingswaardes is er niet veel verschil, behalve dan dat de volkoren spaghetti twee keer zoveel vezels bevat. Hij is iets duurder, maar goed te betalen. Ik had ook niet verwacht dat de volkoren spaghetti minder vetten of koolhydraten zouden bevatten, omdat volkorengranen daar niet zo veel mee te maken hebben.
Koop jij wel eens volkorenproducten?