De gezondste snack in de snackbar

Wanneer je bewust met eten bezig bent, kies je vaak voor de (meest) gezonde snack. Dan ga je dus toch maar weer voor die appel of kiwi, in plaats van dat ene chocolaatje dat je al een paar uur aanstaart. En bij hóge uitzondering (ahum) wint het chocolaatje ook wel eens.

Toch is het niet altijd mogelijk om een gezonde keuze te maken, omdat er soms simpelweg geen gezonde dingen te koop zijn. Zo was ik afgelopen Koningsnacht met vriendinnen in de stad, waar we besloten om een snack te halen. Ik wilde toen eigenlijk kiezen voor de minst slechte optie, maar wist niet goed welke dat dan moest zijn. Ik besloot het uit te zoeken!

In dit artikel vergelijk ik de voedingswaarden van een kroket, frikandel, hamburger en een kaassouflé. Daarnaast bekijk ik de verschillen tussen mosterd, mayonaise en ketchup. Ik hoop daarmee de meest gekozen snacks te beschrijven, zodat je de volgende keer weet voor welke optie je het beste kunt gaan, als je inderdaad voor de minst slechte snack wilt gaan. Want dat hoeft uiteraard helemaal niet hè, laat dat vooral duidelijk zijn! Soms is het ook gewoon helemaal goed om te kiezen waar je het meeste zin in hebt. Genieten mag!

Per kroket:

  • 177 kcal
  • 10,8 g vet (3,7 g verzadigd)
  • 5,8 g eiwit
  • 13,7 g koolhydraten
  • 1,2 g vezels
  • 0,96 g zout

Per frikandel:

  • 189 kcal
  • 13,8 g vet (4,4 g verzadigd)
  • 10,4 g eiwit
  • 5,3 g koolhydraten
  • 1,4 g vezels
  • 1,9 g zout

Per hamburger (zonder uien en extra’s)

  • 227 kcal
  • 17,1 g vet (7,1 g verzadigd)
  • 16 g eiwit
  • 2,1 g koolhydraten
  • 0,6 g vezels
  • 1,95 g zout

Per kaassouflé

  • 256 kcal
  • 16,5 g vet (6,6 g verzadigd)
  • 5,3 g eiwit
  • 21,2 g koolhydraten
  • 0,7 g vezels
  • 1,14 g zout

Goed, lijkt me duidelijk toch? Welke saus kun je dan het beste kiezen?

Mosterd bevat 7 kcal per 5 gram (theelepel). Mayonaise bevat 33 kcal per 5 gram. Ketchup bevat 4 kcal per 5 gram.

Conclusie: kies dus voor een kroket met ketchup! Wie weet is het wel een gouden combinatie, haha. Die ene calorie voor de mosterd vergeef ik je trouwens ook nog wel hoor.

Volg:

18 Reacties

  1. gerdiemar
    28 april 2017 / 7:54 am

    Jij maakt het de ‘afvallige’ mens, d.w.z. degene die wil afvallen héél makkelijk!
    Alle gehaltes zoals calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en zouten zo keurig vergeleken op rij zien staan….kijk, dat helpt!!!
    Zelf zul je mij niet in een snackbar zien, maar zo nu en dan in een eetcafé wèl. Broodje kroket is dan meestal mijn lievelingskeuze. Valt onder snack, nietwaar?
    Dankzij jou let ik momenteel een stuk eetbeter op….dank!!!

  2. Renate
    28 april 2017 / 11:09 am

    Hoi Dorinde als ik je blog lees dan denk ik je hebt toch nog heel veel aan je studie gezondheids wetenschappen .Al die vergelijkingen met calorieën ,kohlhydraten ,vetten en wat er nog allemaal in ons voedsel zit .Ik vind het fijn dat je dat allemaal voor ons uitzoekt .Zelf ben ik al lang niet meer in een snakbar geweest ,maar geniet jij nog rustig van een snak je kan het hebben .😀

  3. Dorinde
    28 april 2017 / 12:07 pm

    Ja klopt, de onderwerpen die voorbijkwamen tijdens mijn studie vind ik (onbewust) toch wel heel interessant! Leuk om uit te zoeken :). Dank voor je reactie, leuk!

  4. Ilja
    28 april 2017 / 12:59 pm

    Kroket met ketchup is gewoon heel lekker hoor! 😋

  5. Dorinde
    28 april 2017 / 4:44 pm

    Haha serieus? Lijkt me echt niet zo lekker, maar dan ga ik het een keer proberen! 🙂

  6. 28 april 2017 / 8:07 pm

    Haha als ik friet en een snack eet dan kijk ik niet op een paar calorieën meer of minder 😉

  7. 28 april 2017 / 8:13 pm

    Als ik naar de snackbar ga, let ik niet op kcal. Ik heb jarenlang een eetstoornis gehad dus die tijd heb ik gehad. Ik ga daarentegen ook niet supervaak, dus als ik ga, geniet ik er ook van! 🍟

  8. 28 april 2017 / 8:41 pm

    Wat een leuk artikel! Ik vind kroketten sowieso een lekkere snack, heb ze liever dan een kaassoufle of frikandel. Een hamburger maak ik zo nu en dan wel, maar dan zelf, lekker bewust en stukken minder vet dan in de snackbar. En ach, die paar keer in het jaar dat ik daar kom… 😛

  9. 28 april 2017 / 9:18 pm

    Oeps, ik neem meestal een kaassouflee met satésaus….whahahaha

  10. Dorinde
    28 april 2017 / 9:23 pm

    Ik stiekem ook meestal niet hoor haha, ik vind de verschillen ook niet heel shocking :). Lekker nemen wat je wilt!

  11. Dorinde
    28 april 2017 / 9:26 pm

    Goed dat je daar van afgekomen bent! Calorieën tellen doe ik ook niet en dat is eigenlijk ook helemaal niet belangrijk :). Genieten, daar gaat het om!

  12. Dorinde
    28 april 2017 / 9:29 pm

    Dankje! Gebakken tartaar op een broodje is ook heel lekker, maar de hamburger wint het dan toch wel hoor :). Ik eet ook meestal een kroket, heerlijk.

  13. Dorinde
    28 april 2017 / 9:30 pm

    Hahaha lekker toch 🙂

  14. Martiena de Graaf
    29 april 2017 / 8:58 am

    Wow! Het zal altijd lastig blijven, omdat het zo lekker is! Misschien toch eens een kroket met kutchup proberen 😉 wat je zegt misschien de gouden combinatie! Laten we het hopen! 🙂

  15. 29 april 2017 / 9:48 am

    Ik kies altijd standaard een kroket, maar dan doe ik er chili saus bij. Erg lekkere combi 🙂

  16. 30 april 2017 / 7:47 am

    Erg handig artikel, jammer dat ze waar ik wonen in Italië eigenlijk geen snackbars hebben. Ik mis het wel!!

  17. Saskia
    6 juni 2017 / 5:11 pm

    Laatst was er een erg interessante documentaire (That sugar film) op de npo over geraffineerde suiker en het belang van gezonde voeding. Wellicht leuk om te bekijken 😉

  18. Dorinde
    6 juni 2017 / 7:00 pm

    Leuke tip, dankjewel!! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge