Inspiratie opdoen: Hooikist, hooibroei of pannenstoof (ingezonden blog)

Stof tot nadenken: de huidige ontwikkelingen m.b.t. energieprijzen noopt ons allen wellicht tot het creatief reduceren van het huidige energiegebruik. Wat is echt noodzakelijk? 

Allereerst is het heilzaam om de dagkoersen te bekijken van de oliemaatschappijen. Ben je geen aandeelhouder, dan word je creativiteit vast nog meer geprikkeld. Niet voor jezelf, maar juist voor toekomstige generaties. Koken kun je soms op een andere manier dan we gewend zijn.

Niet echt een nieuwtje, maar wel effectief: de hooikist. Het ding schijnt in WOI en WO II veelvuldig gebruikt te zijn. Echter, de hooikist bestaat al veel langer. Rond 1800 is het fenomeen overgewaaid uit Denemarken, maar al eeuwen daarvoor kende men deze warmtebron.

Het experiment

In de keukenla staat sinds jaar en dag een houten broodkist. Die heb ik voor mijn experiment gebruikt. Hooi gehaald bij een bevriend agrarisch bedrijf.. Voor de kenners: vers hooi ruikt anders. Veel lekkerder.

Broodkist gevuld met hooi en een pan gezocht die er dan nog tussen paste. Het werd een klein pannetje. Inhoud: stoofperen.

Volgens de deskundigen moet je het eten eerst een paar minuten laten doorkoken, om dan in de hooikist verder te laten garen. Stoofperen koken duur een aantal uur. Dat hoeft nu niet, althans, zo zou het moeten zijn.

Een paar uur later werd ik nieuwsgierig naar het resultaat; dat viel enorm tegen. Het hooi voelde klam aan, de peertjes zagen er bleek uit en waren niet gegaard. Voor stoofperen werkt dit dus niet.

Andere gasvervanger: de hooimadam of pannenstoof. Dit is een soort theemuts voor pannen, gevuld met dekbed. Dat isoleert lekker.

Daar heb ik de peertjes na een paar minuten koken weer in gezet. De volgende dag: mooie rode peertjes en gaar.

Doordat het hooi bestaat uit fijne grassprietjes, waren deze volop op het deksel aanwezig. Het vergt dan ook weer een kunstje om de peren zonder hooi op je bordje te krijgen. De keukenvloer lag bezaaid met hooi; het vochtige hooi uit de kist heb ik in de tuin gelegd: de vogels gebruiken het nu voor de nestbouw.

Uitvinders zijn soms jaren bezig met hun uitvinding. Dit heeft maar even gekost en het resultaat is niet direct ontmoedigend.

Stamppotten, soepen met pompoen, wortel en linzen: werkt prima in de hooimadam/pannenstoof. Je moet alleen wel goed het tijdstip plannen waarop je de pan(nen) in de hooimadam zet.

Klik hier voor een patroon voor hooimadam of warmtezak voor pannen.

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Gerdiemar
    24 maart 2022 / 8:13 am

    Zou een vuurtje stoken in de tuin of op het balkon en daarin een pan hangen niet handiger zijn?
    Zie me nog geen dekbedpannenhoes naaien, hoe gezeliig die er ook uitziet.
    Maar oké, in tijden van afschuwelijke oorlog en torenhoge energiekosten zijn bezuinigingstips zeer waardevol…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge