De kracht van vijf minuten

Uitstelgedrag, ken je dat? Ik ben er de afgelopen jaren in ieder geval erg goed in geworden. Het valt me op dat ik, wanneer ik dingen moet doen waar ik geen zin in heb, het ineens heel nodig vind om schoon te maken of om boodschappen te doen. Toch geeft het doen van taken waar ik een hekel aan heb achteraf best wat voldoening. Maar hoe zorg je ervoor dat je aan zo’n taak begint?

Afgelopen week ben ik naar de HEMARKT geweest, een uitverkoop winkel van de HEMA. Wauw, heerlijk om daar te struinen. Bij de HEMARKT vond ik een zandloper die precies vijf minuten aftelt (zie foto artikel). Mijn vriend vind hem walgelijk, maar ik kon hem echt niet laten liggen voor die ene euro. Een heerlijk kitscherig ding is het, maar het helpt me echt! Wat ik altijd als eerste doe als ik een aantal taken moet afwerken, is het maken van een lijst. Ik schrijf alles op wat er in m’n hoofd zit, zodat ik daar later niet meer aan hoef te denken. Als ik tijdens een taak andere dingen bedenk die ik nog moet doen, voeg ik die toe aan m’n lijst. Na het maken van de lijst is het de kunst om te beginnen met de taak waar je het minste zin in hebt. Vaak is het beginnen het lastigst. Als je eenmaal bezig bent, wil je er ook maar gewoon vanaf zijn. Ik spreek met mezelf af dat ik tenminste vijf minuten bezig ga zijn met de taak. Ik gebruik daar nu dus mijn zandloper voor. Zolang er nog zand naar beneden loopt, mag ik van mezelf niks anders doen. Als ik ‘ineens’ een kop thee moet zetten, wacht is dus toch. Als ik ‘ineens’ vind dat de tafel opgeruimd moet worden, wacht ik daar toch nog mee. Zodra de zandloper klaar is, besluit ik of ik hem opnieuw omdraai. Negen van de tien keer doe ik dit direct na de eerste vijf minuten, zodat ik nog eens vijf minuten aan de slag ga. Op dat moment voel ik me al heel goed, los van het feit of ik al enigszins ben opgeschoten. Het beginnen is het moeilijkst, maar het helpt mij écht om dit met zo’n leuk item te doen.

Ik heb ook geleerd dat je andere taken echt wel in vijf minuten kunt doen. Eigenlijk zou je een paar liedjes moeten opzoeken die ongeveer vijf minuten duren, zodat je die tijdens zo’n klusje aanzet. De volgende dingen doe ik vaak binnen vijf minuten:

  • Vaatwasser uitruimen
  • Was ophangen
  • Vuilniszak buiten weggooien
  • Een ruimte in huis opruimen (we hebben niet zo’n groot huisje).
  • Douchen (dit blijft soms nog een uitdaging)
  • Tanden poetsen
  • Bed verschonen

Kun je een taak binnen vijf minuten doen? Dan moet je het eigenlijk niet uitstellen, maar direct doen. De voldoening die je daarna voelt is dat echt wel waard! En het mooie is, er zitten twaalf ‘vijf minuutjes’ in een uur, dus je kunt écht wel veel doen. Soms kan het je ook helpen om op te schrijven wat je wél al gedaan hebt, in plaats van dat je een enorme lijst hebt met dingen die je nog allemaal zou moeten doen (en never nooit gaat redden). Succes!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge