Vragen over Aukje en de kraamtijd (deel 1)

Hoi!

Het is alweer bijna 3 maanden geleden dat Aukje geboren is en we zijn inmiddels lekker gesetteld. Tijd om het bloggen weer een beetje te gaan oppakken! Het is even kijken of we het oude schema direct weer helemaal hervatten, maar in ieder geval is hier weer een teken van leven van mij op de blog!

Om de afgelopen tijd te overbruggen, zal ik een paar vragen beantwoorden die Dorinde voor me heeft opgesteld!

Hoe vond je de kraamweek?

Ik zou hier echt al 10 blogs over kunnen schrijven, haha. Ik zal proberen dit samen te vatten!

Ik vond de kraamweek heel bijzonder! Van tevoren hoor je van iedereen al dat het zoooo mooi, zoooo heftig, zoooo vermoeiend etc. is, dus ik had me al helemaal voorbereid op een “we zien het wel!”- modus ;). Het is zo bijzonder om je kindje mee naar huis te nemen en elkaar te leren kennen. Elk geluidje is nieuw en alles moet op de foto natuurlijk! We hebben twee kraamhulpen gehad: de eerste heeft het ‘kraamleven’ heel fijn voor ons opgestart en heeft ons alle vertrouwen gegeven. De tweede kraamhulp kon mij weer heel veel antwoorden geven op mijn (inmiddels) zeer specifieke vragen. Ik vond deze begeleiding erg top!

We hebben heel veel bezoek ontvangen deze week, wat ik eigenlijk als heel positief heb ervaren! Aukje deed het fantastisch. De borstvoeding kwam eigenlijk snel al goed op gang en de luiers volgden al snel, haha. Daan heeft vooral veel voor Aukje gezorgd deze week: ik moest best nog even lichamelijk herstellen van de (toch wel) pittige bevalling. Toch zijn alle clichés waar: als je naar je kindje kijkt, is dat het enige dat telt! De nachten vond ik best heftig, we moesten heel erg wennen aan de onderbroken nachtrust en het voeden en verschonen etc., maar ik weet nog dat ik me vanaf dag 1 zo trots op ons gezinnetje voelde!

Wat voor reacties hebben jullie op de naam Aukje gekregen?

Zoooveel leuke reacties! “Toffe naam zeg!!”, “leuk, dat Fries!”, “Hoe kom je nou weer op Aukje? Zo origineel!” Etc. Mijn schoonmoeder heeft er een stamboom bijgepakt en kwam er tot haar vreugde achter dat er een Aukjen in de familie zit. Ook komt de naam voor in de familie van mijn vaders kant! Daan en ik hebben de naam gekozen via de app “Kinder” (een soort Tinder, maar dan voor babynamen). We kwamen er heel snel achter dat we Friese namen allebei heel leuk vinden. Onze dochter is ook voor 1/16e Fries, hihi.

Heeft Aukje al naar je gelachen?

Jaaaaa, dat doet ze inmiddels heel vaak! Ze heeft twee schattige kuiltjes in haar wangen. In haar linkerwang komt deze standaard tevoorschijn bij het lachen, het rechterkuiltje verschijnt wanneer ze het écht heel grappig vindt. Ik smelt helemaal als ik dit zie!

Zijn er dingen die je nooit had verwacht of waar je nooit aan had gedacht?

Ik moet zeggen dat ik al een grondige stageperiode achter de rug heb met Marthe die 14 weken ouder is, dus dat maakte voor mij wel dat ik een stuk minder verrassingen had dan wanneer Aukje de eerste baby in de familie was. Wat ik nooit verwacht had, is dat het cliché “de pijn vergeet je weer” waar kon zijn van de bevalling. Ik dacht altijd: dat wéét je toch nog wel joh! Maar het klopt, hihi.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Terwijl ik deze blog schrijf, is Aukje alweer ruim twee maanden. Onze dag ziet er gemiddeld zo uit:

Aukje wordt ergens tussen 06:00 en 07:30 wakker. Ze is dan ZOOO blij! Daan verschoont haar, terwijl ik mijn lenzen indoe en me voorbereid op de borstvoeding. Ik voed haar en neem haar daarna mee naar beneden. Daan werkt aan de keukentafel en ik ga er dan bij zitten met Aukje. Ik ontbijt en Aukje zit in haar triptrap. Daarna spelen we wat op het activiteitenkleed of lees ik een boekje voor. Na anderhalf uur gaat Aukje weer naar bed en ze slaapt dan tussen de 45 en 90 min.

Tijdens deze eerste slaap kleed ik me vaak fatsoenlijk aan en ruim ik de keuken op, was ik de flesjes en kolf af etc.

Vaak gaan we na haar eerste slaapje op pad, ergens koffie drinken of ergens wandelen. Ik probeer dit goed te timen met haar slaap, maar soms is dit een beetje improviseren. Ze is steeds anderhalf uur wakker en dan gaat ze weer slapen. Als er geen bed in de buurt is, slaapt ze bij mij in de draagzak. Dat gaat prima!

Haar middagslaapje kan soms wel 2,5 uur duren, dan heb ik echt heerlijk de tijd voor mezelf, voor het huishouden, voor de lunch etc.

In de namiddag is Daan klaar met werken en hebben we een heel gezellige routine. We spelen wat, luisteren liedjes en bereiden het avondeten voor. Tussen 18:00 en 19:00 brengen we haar naar bed. Daan geeft haar een flesje, heel gezellig! Om 22:00 krijgt ze nog een droomvoeding (waarbij ze blijft slapen) en in de nacht wil ze nog 1 keer eten, meestal ergens tussen 03:00 en 04:00.

Het gaat zo fijn allemaal! Natuurlijk lopen dagen wel eens anders, maar het is vooral belangrijk dat we haar signalen in de gaten houden. Als ze gaapt, brengen we haar naar bed. Als ze met haar mondje smakt, geven we haar eten. Aukje is een lieverd en ze is ontzettend relaxt en rustig. Ze huilt weinig, meestal alleen aan het einde van de dag of als ze honger heeft en het te lang duurt. 😉

Er komen nog een paar vragen, maar die beantwoord ik in de volgende blog!

Volg:
Share:

2 Reacties

 1. Gerdiemar
  5 september 2022 / 7:05 am

  Welkom blog-terug! En meteen al zo’n prachtig en uitgebreid verhaal met Aukje als middelpunt. Zoveel veranderd in jullie leven! Van twee naar drie, wat een megaverschil brengt een baby met zich mee… megarijkdom hè? Mooi verteld, Laura🤗

 2. Rietje
  23 september 2022 / 11:32 pm

  Wat bijzonder dat Aukje zoveel blijdschap jullie geeft
  Heel intens zo,n klein meisje die jullie is toevertrouwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge