In de oven

(2015) Ik woon net een week op mezelf in Frankrijk en het lijkt me leuk om mijn oventje voor het eerst te gebruiken. Na even wat recepten gezocht te hebben, besluit ik dat ik gewoon een simpel broodje hamburger ga maken. Rond etenstijd pak ik de ingrediënten uit de koelkast en ga ik lekker aan de slag. Als ik het broodje mooi belegd heb met tomaat, augurk, kaas en een hamburger, voorzie ik de bakplaat van bakpapier. Ik leg de hamburger in het midden en ik klap het ovendeurtje dicht. Het is een kleine, amateuristische oven waar je een beetje flexibel mee om dient te gaan, maar het werkt verder prima. Ik keer mijn hamburger tijdelijk de rug toe om weer even aan tafel te gaan zitten. Ik zet een muziekje op en lees de binnengekomen berichten op mijn telefoon.

Opeens hoor ik een vreemd geluid. Ik kijk op en ik schrik me een ongeluk. Mijn hamburger staat ontzettend in de fik. Noooo, heb ik weer. Ik vlieg van mijn stoel, vloek in het Frans en trek in een rukbeweging het ovendeurtje open. Het eerste wat ik zie is dat het niet m’n hamburger, maar de helft van het bakpapier is dat in de hens staat. Ik trek snel aan de veilige helft van het papier, waardoor de hamburger uit elkaar op de bakplaat valt. Vervolgens dump ik gauw het brandende papier in de gootsteen. Ik zet de kraan aan, maar dit gaat me veel te langzaam: het papier staat inmiddels helemaal in brand en het ziet er angstaanjagend uit. Het zweet breekt me uit en ik zie even voor me hoe ik door een hamburger aan mijn einde kom. Dan bedenk ik me dat er ter hoogte van mijn knie een kastje staat die gevuld is met pannen en deksels. Ik grijp de grootste deksel uit het kastje en gooi dit op de vlammen. Het vuur dooft onmiddellijk en ik haal weer rustig adem.

Ik staar naar mijn uit elkaar gevallen hamburger en de tomaatjes, augurken en plakjes kaas staren terug. Ja, ik heb er toch echt nog steeds trek in. Als ik mijn oven weer openmaak, zie ik wat het probleem is geweest. Mijn oven heeft namelijk aan de boven- en onderkant een verwarmingselement. Het bakpapier was groter dan mijn bakplaat en ik heb de randjes niet omgevouwen, waardoor het aan de linkerkant een beetje uitstak. Het papier is daardoor gaan flubberen en tegen het bovenste element aangekomen. Tja. Voordat ik naar Frankrijk verhuisde had ik nooit gedacht dat ik in een huishouden terecht zou komen waar ik mijn bakpapier voortaan op maat knip, in staat ben om in één keer de complete inhoud van mijn pannenkastje op de grond te laten vallen en lieve woordjes tegen mijn brandmelder fluister om alsjeblieft geen scène te schoppen.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge