Bij de kassa

(2015) Ik loop op mijn gemakje rond bij de Intermarché om mijn eerste boodschappen in Frankrijk te doen. Het voelt echt leuk om voor mijn eigen huishouden te winkelen! Even later leg ik de peper, zout, olijfolie, wasmiddel en andere basisspullen op de band. Voor me staat een oud vrouwtje en tot mijn grote vreugde betaalt ze met een cheque. Waar alle Fransen haar geërgerd aanstaren omdat het wat meer tijd in beslag neemt, kijk ik geïnteresseerd naar het chequeboekje en de krakende machine waar de cheque doorheen gaat.

Dan ben ik aan de beurt. Ik laad mijn tassen vol en pak mijn pinpas om te betalen. Het is in totaal €19 euro. Toch een leuke mijlpaal, mijn eerste boodschappen! Dan hoor ik een piep die door merg en been gaat en ik staar de kassajongen aan. “Ça marche pas, votre carte. Vous avez d’argent liquide?” Ik heb toch echt Frans gestudeerd, maar omdat ik deze situatie niet verwachtte, vraag ik hem om de vraag te herhalen.  Euh, you got eh.. cash?”  probeert hij in moeizaam Engels. Lief, maar toch een beetje een belediging. Ik antwoord dat ik geen cash heb. De man achter mij in de rij doet een stap naar voren en vertelt me in perfect Engels (Go, Fransman!) dat ik bij de machine verderop kan pinnen. Ik moet een beetje lachen omdat ik als een idiote Engelse toerist overkom en besluit om deze rol maar mee te spelen. “Thank you”. Waarom kan ik geen €19 pinnen? Ik zet mijn dataroaming aan en ik check mijn bankrekening, waar het lullige bedrag van €18,20 op staat. HAHA.

Ik loop weer terug naar de kassa en vertel in foutloos Frans dat mijn rekening me een beetje in de steek heeft gelaten en dat ik 80 cent tekort kom. Of hij alstublieft de chocopasta van de bon af kan halen en of ik alsnog mag pinnen. Ik kan een triomfantelijke blik niet weerstaan als hij me verbaasd aankijkt dat ik gewoon Frans spreek. Nadat ik hem heb uitgelegd dat ik hier kom werken als taalassistent Nederlands, heet hij me welkom in Duinkerke en wenst hij me veel plezier. Met het wcpapier onder mijn arm loop ik richting mijn auto. Ondanks dat ik nog maar €0,50 op mijn rekening heb staan, voel ik mij rijk. Het Franse avontuur is begonnen!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge