Wadlopen

“Dor, eind augustus gaat er een groepje wadlopen. Zullen we ook meedoen?” Een vraag die Thomas een aantal maanden geleden aan mij stelde. Prima!

In de maanden die volgden was ik het weer een klein beetje vergeten, maar afgelopen zaterdag was het zo ver: op naar Ameland!

Om me voor te bereiden heb ik het één en ander opgezocht op internet. “Soms zit je tot je nek in het water.” … “Mooiste ervaring ooit.” … “Het is ijskoud!” Goh, gaan we dit echt doen?!

Om 16.00 vertrekken we vanaf Holwerd, een ideale tijd als je het mij vraagt! Ik heb ook verhalen gehoord over groepen die midden in de nacht vertrekken, maar dit is prima zo. Onze gids wil snel vertrekken, zodat we de andere 400 man (!) een beetje voorblijven. Nou, snel vertrekken lukt hem zeker, het tempo zit er goed in! De illusie dat mijn schoenen misschien wel schoon zullen blijven is na twintig seconden verdwenen. Niks meer te zien van die blauwe kleur, haha.

Na tien minuten begin ik me ernstig zorgen te maken hoe ik dit in godsnaam drie uur lang moet volhouden. Ik heb al heel wat keren mijn evenwicht bijna verloren en die wegzakkende schoenen maken het best wel zwaar. Pokerface op en doorstappen maar! Bij het eerste rustmomentje zie ik tot mijn geruststelling dat iedereen wel wat aan het hijgen is.

Het eerste stuk slib blijkt het zwaarst, je krijgt het er behoorlijk warm van! En ik maar slepen met mijn windjasje, haha. Na anderhalf uur blijkt het jasje toch wel handig te zijn: tot borsthoogte zijn we helemaal nat en met een klein windje is dat toch wel aan de frisse kant.

Na drie uur komen we aan op Ameland, waar we een ‘Schipperbitter’ (heeft iemand dus meegezeuld over het wad) drinken om de oversteek te vieren. We lopen een kilometer richting het strand, waar we als vee (maar dan comfortabel) vervoerd worden naar het dorpje Buren. Daar staan de huurfietsen al voor ons klaar, top organisatie!

We slapen met 20 man in een kampeerboerderij en het voelt als een luxe dat er zo’n zes douches zijn. Weg met die modderpoten. We sluiten de avond af in discotheek ‘De Lichtboei’, echt een must als je op Ameland bent. De kans is groot dat je dezelfde DJ hebt als wij, want hij loopt al heel wat jaartjes rond en heeft duidelijk veel plezier in zijn werk ;-).

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Omarij
    4 september 2019 / 7:33 am

    Drie uur modder en water trotseren, wat een topprestatie! Jouw stappenteller mag dit toch wel noteren als minimaal 50.000 stappen. Het water kwam gelukkig niet zo hoog dat jullie moesten zwemmen, had ook nog gekund.
    Wat is wadlopen in trek, als ik dat zo lees. Vierhonderd mens die dag???
    Zeer voldaan terugkijken, dat doen jullie vast is het niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge