Wij gaan een huis kopen!

Zoals sommigen van jullie ongetwijfeld al weten, gaan mijn vriend en ik een huis kopen! Het lijkt me leuk om jullie vandaag in dit extra artikel mee te nemen in onze huizenjacht van de afgelopen tijd! Hoe zijn we gekomen waar we nu zijn?

Waarom een huis kopen?

Zo’n 9 maanden geleden begonnen we echt actief met het volgende project: een koophuis zoeken. Mijn vriend woont nu sinds 2012 in dit appartement en ik kwam er zo’n twee jaar later bij wonen. Het huren van een huis heeft zeker voordelen. Zo komt er eens in de zoveel tijd iemand om de CV-ketel te onderhouden, de ramen worden af en toe gelapt en wanneer je behoefte hebt aan een schoon kitrandje, kun je hier iemand voor bellen. Bovendien heb je maar één maand opzegtermijn, waardoor je snel weg kunt als je dat zou willen. Het grote nadeel van huren is natuurlijk dat je eigenlijk je geld een beetje ‘weggooit’. Het huis is niet van jou en je bent dus niet aan het aflossen. Daarnaast hebben we nu geen tuin, wat voor onszelf én voor de katten echt wel een gemis is. In de zomermaanden is het zo lekker wanneer je af en toe verkoeling kunt zoeken. Ondanks dat we een heerlijk appartement hebben, vonden we het dus tijd worden om verder te gaan kijken!

Onze woonkamer in ons huidige appartement.

 

Hoe begin je dan aan zo’n proces?

Funda! Er is niets zo gemakkelijk als het openen van www.funda.nl, aangeven in welke omgeving je wilt wonen en op ‘zoeken’ te drukken. Wij hoefden niet zo nodig in dezelfde woonplaats te blijven, waardoor we best een leuk zoekgebied creëerden. Verder zochten we een huis met sfeer (geen nieuwbouw zoals we dat nu gewend zijn, maar het liefst een huis met leuke hoekjes, nisjes, erkertjes…), een tuin (liefst gunstig gelegen!), dicht bij natuur en toch ook wel vlakbij een centrum. Daarnaast stelden we natuurlijk een budget op. Het voelt heel gek om voor jezelf te bedenken hoeveel geld je aan een huis wilt besteden. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook helemaal van af hoeveel geld je maximaal kunt lenen met je/jullie huidige baan. Het blijft toch iets abstracts hoor vind ik, zo’n gesprek over een enorme som geld.

En dan begint het: huizen kijken, vergelijken, foto’s naar elkaar doorsturen, je smaak een beetje aftasten. Wonder boven wonder zaten mijn vriend en ik direct op één lijn van wat we wel en niet mooi vonden. Dit is echt zo soepel gegaan!

Onze eerste bezichtiging

Op een gegeven moment kwamen we een huis tegen dat we echt wilden bezichtigen. “Bel jij de makelaar?” Spannend hoor, zo’n eerste bezichtiging! De eerste keer wist ik ook niet zo goed wat ik moest verwachten en heb ik een heleboel vragen opgeschreven. “Hoe zit het met de buurt? Zit er nog asbest in het huis? Wanneer zijn de kozijnen geschilderd? Wat is de reden van verkoop?” Dit zijn toch allemaal belangrijke vragen, waar je misschien niet direct aan denkt bij het bezoeken van een huis.

Dit eerste huis vonden we heel erg leuk en we lieten ons ook misschien wel een beetje meeslepen in ons enthousiasme. Is het meteen al raak? Willen we deze echt? Uiteindelijk vonden we de locatie toch iets te ver en besloten we verder te kijken.

In de maanden die volgden bezochten we af en toe een huis, maar vaak moest hier toch nog wel een boel aan gebeuren. Of er lag al een bod. Of het was toch te duur. Die fase maak je ook mee: het lukt gewoon lang niet altijd meteen.

En toen vonden we hem! Een geweldig huis uit de jaren 80 met een landelijke (blauwe!) keuken, een instapklare badkamer en een ruime tuin. Direct waren we verliefd op dit huis (jup, dat cliché bestaat echt). Via onze aankoopmakelaar deden we een bod en toen ging het heel snel… ons bod werd geaccepteerd!

Waar kijk je het meest naar uit?

Het hebben van een tuin en een vaatwasser! Voor de katten lijkt het me geweldig dat ze nu eindelijk echt naar buiten kunnen. Waar we nu wonen, kunnen ze op zich wel spelen op de galerij, maar echt prettig vind ik dat niet.

Wat betreft de vaatwasser: mijn vriend zei altijd dat hij geen vaatwasser wilde hebben en dat hij best zou willen blijven afwassen. Het verschil is dat hij is opgegroeid in een huis zonder vaatwasser en ik mét vaatwasser. Ik vind afwassen zo’n beetje het verschrikkelijkste huishoudelijke klusje dat er bestaat. Afdrogen vind ik best oké, maar het liefst laat ik alles wéken staan in de hoop dat het vanzelf verdwijnt. Nee, geef mij maar zo’n machine die alles lekker voor je schoonmaakt. En altijd een schoon en opgeruimd aanrecht, hoera!

Eind augustus krijgen we de sleutel en dan begint het mooie project! (Levert vast en zeker genoeg bloginspiratie op haha).

In dit artikel heb ik verder geen details genoemd over de ‘zakelijke kant’ van een huis kopen. Hoe hebben wij dat gedaan met de aankoopmakelaar of de hypotheker? Laat het vooral in de reacties weten als je hier benieuwd naar bent, wie weet schrijf ik hier dan nog een vervolg op!

Volg:

3 Reacties

 1. 2 juli 2017 / 8:02 am

  Wauw, echt zo gaaf dat het allemaal zo snel is gegaan en dat jullie straks gewoon je eigen koophuis hebben! Wat moet het heerlijk zijn om een eigen plekje te hebben mét vaatwasser en tuin! Heel veel succes met alle spannende dingen de komende tijd. Ik ben nu al zo benieuwd naar het eindresultaat straks en naar al je ervaringen natuurlijk 🙂
  Romy schrijft over.. 5 boeken die ik deze zomer wil “lezen”

 2. gerdiemar
  2 juli 2017 / 9:08 am

  Wist natuurlijk al van jullie grootse aankoop en de grootse plannen. Jullie keuken in het nieuwe huis noem ik lavendelblauw, een sjieke kleur.
  Blijft de trampoline in de tuin staan? Kunnen Darcy en James lekker hopsen!
  Wat zullen jullie gedachten boordevol organisatie, planning en geregel zijn!
  Komt er een verhuiswagen aan te pas? Of wordt alles in tig keren overgeheveld?
  Opa en ik zijn al een keer langs jullie nieuwe onderkomem gefietst, leuk buurtje daar, ook met veel groen. Het huis uiteraard alleen van voren bekeken, gezien dat jullie fijn ook een achterom hebben.
  Nu, we gaan vandaag proosten op jullie! Zie dat ook bij jullie de fles en het glas al klaarstaan. Proost!!!!!! En nogmaals van harte met jullie aankoop…

 3. Laura
  Auteur
  2 juli 2017 / 9:45 pm

  Gaaf hè! Soms dan besef ik dat ook echt weer even: echt een huis! Keep you posted haha 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge