Weekendje Rome! (Deel 3)

Klik hier voor deel 1 en deel 2, mocht je deze nog niet gelezen hebben!

We staan nog altijd bij het Colosseum met onze VR-brillen op. Nadat we virtueel rondom het Colosseum gewandeld hebben, is het nu tijd om ‘naar binnen’ te gaan. De vlaggen worden gestreken, het publiek joelt en in de arena staan een paar gladiatoren al klaar om het gevecht aan te gaan. Rondom de gladiatoren staan er ook een paar leeuwenkooien, waar de leeuwen dreigend hun rondjes lopen.

Het gevecht begint en je kunt er met de VR-bril zeer dichtbij komen. De heren zijn hard aan het vechten en ik sta nógal in hun aura, haha. Lekker gluren op een halve meter afstand. Op een gegeven moment verandert het beeld en zit ik bovenop de tribune. Een stem schalt door het beeld: “Jij bent nu de keizer. Je kunt kiezen of de gladiator in leven mag blijven, of dat hij moet sterven op het veld.” Er verschijnen twee handen in beeld: duim omhoog (het redden van de gladiator) en een duim omlaag.

Het publiek joelt en ik voel de druk. Mijn verstand / hart / moreel zegt: “tuurlijk mag jij blijven leven joh!” Toch klik ik meedogenloos op het pijltje omlaag. De nieuwsgierigheid wint het hier toch stiekem wel een beetje. Vol spanning wacht ik af: wat zal er nu gebeuren? Gaan de leeuwen….? Een paar seconden later kijk ik als verdoofd naar mijn dode gladiator. De leeuwen hebben er niet eens naar om gekeken, het mannetje voor hem heeft hem met een lullig steekje op de grond doen vallen. En dat was het dan.

Geduldig wacht ik op het volgende duel, waar ik uiteraard mijn nieuwe gladiator zal redden. De gladiator blijft echter dramatisch in het midden liggen en ik kan er niet omheen. Er komt geen nieuwe. Ik zal dit gevoel met mij mee moeten dragen. Ik fluister naar Daan, die ergens naast mij staat te draaien op zijn benen: “die van jou is zeker ook al dood?” Daan grinnikt: “uiteraard!” May they rest in peace.

Na de VR-tour gaan we het Colosseum binnen (burn, baby burn! Het is nu wel echt snikheet geworden) en is het heel gaaf om nu echt vers op het netvlies te hebben staan hoe het er ooit uitgezien heeft.

Na het Colosseum wandelen we weer terug langs het Forum Romanum en gaan we even ergens in een parkje in de schaduw zitten. Ik eet de laatste muffin (ja, ze gaan op ook!) en we kletsen gezellig over het weekend. Ook maken we bovenstaande foto!

We besluiten om weer terug te wandelen naar het centrum, om daar nog naar één ‘attractie’ te gaan en daarna ergens te gaan borrelen. Van gisteren weten we dat het straatje van het Pantheon heel gezellig is, dus dat wordt ons einddoel. We wandelen tussen schattige straatjes, komen langs kroegjes, kerken, toeristen en locals. Smalle paadjes en grotere wegen.

De Santa Maria Maggiore is onze volgende halte. Het is een basilisk met een prachtig gouden plafond. Op de één of andere manier maakt dit gebouw veel meer indruk dan bijvoorbeeld de Sint Pieter. Ik moet ook direct wel een beetje giechelen, denkend aan een error van een eerdere ervaring in Rome in 2010. Ik was toen zo trots dat ik onthouden had dat mijn moeder dit zo’n prachtige basilisk vond, dat ik haar een smsje stuurde:

Het is heel mooi hier! We zijn nu in de Santa Maria Staggione!!

Het is me altijd blijven achtervolgen, hahahaha.

In de basilisk is een dienst bezig: bijzonder hoeveel mensen daar dan midden op de dag toch op af komen. (Tja, het is Rome). Ook zijn er langs de muren allemaal biechtstoelen opgesteld. Wanneer er iemand in zit, brandt er een lampje, lol. Bovenaan staan de talen waarin je kunt biechten. Fascinerend om dit dan ook ‘in het eggie’ te zien wanneer een non een hokje binnengaat. Ik durf niet te lang te blijven rondhangen, maar ik vind het stiekem best wel cool om dit live mee te maken ;).

Bij het Pantheon is een soort festival aan de gang (dit weekend zijn er een soort Pride-festiviteiten) en wij genieten gezellig mee van de muziek, terwijl we een drankje bestellen. Iedereen is hier aan de Aperol Spritz en ik ‘moet’ er van mezelf ook aan geloven. Hoewel ik het niet vies vind, is dit een eenmalige ervaring, besluit ik. Een hoofdpijndrankje ;).

We schuiven op naar een ander tentje en bestellen daar een grote borrelplank en een drankje. Proost!

‘s Avonds rijden we in een overvolle bus weer ‘naar huis’, halen we een ontbijt voor morgenochtend vroeg en relaxen we nog even op de kamer. De wekker zetten we op 06:00, omdat we morgen om 08:45 alweer terug zullen vliegen.

Het was een heerlijk weekend! Mocht je nog nooit in Rome zijn geweest, dan hoop ik je er een beetje van overtuigd te hebben dat het zéker de moeite waard is :).

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Omarij
    15 juni 2019 / 6:49 am

    Van een bizar gedode gladiator naar een staggione heilige Maria en enorm veel daar tussenin: wat een fraai en wat een overvol weekend in een stad waar zóveel te zien en te beleven is! Mooi verteld!
    Nee, nog nooit geweest, maar je hebt me er een heleboel –niet slechts een beetje— van overtuigd dat een bezoek aan Rome alleszins de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge