Sicilië: Siracusa, Noto en de Etna

Op ongeveer een uurtje rijden vanaf vliegveld Catania ligt Siracusa. We blijven hier drie nachtjes en hebben een schattig appartementje gehuurd via airbnb. De weg naar Siracusa gaat prima, totdat we in het centrum komen: Sicilianen houden erg van toeteren en voorrang nemen. Het is best even zoeken naar het appartement en de vele eenrichtingsstraten maken het er niet makkelijker op. Bij een illegaal parkeerplekje laden we onze koffers uit en daarna parkeren we keurig op een groot parkeerterrein.

We zitten vlakbij het ‘eilandje’ Ortigia, dat terecht op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Op het pittoreske eilandje ontdekken we daarentegen het meest lelijke strandje ever, van maar liefst 2 meter breed. Komt op zich prima uit, mijn spanningsboog om ‘lekker te bakken op een strand’ is niet veel groter, haha.

We ploffen die avond neer bij een tentje waar je mooi de zonsondergang kunt zien. Omdat we nog niet zo veel hebben gedronken vandaag, bestel ik een liter bruisend water. Thomas bestelt een biertje. Dan krijgen we de menukaart en kijk ik een beetje sip naar mijn liter water. Veel meer dan chips en nootjes kunnen we hier niet bestellen. We klokken het drinken daarom naar binnen (pff!) en gaan naar een restaurantje vlakbij. Drie keer raden wat we die avond eten. De Italianen weten zeker hoe ze aubergine klaar moeten maken voor op mijn pizza. Na deze vakantie zijn alle pizza’s in Nederland maar saai ;-).

De dag erna bezoeken we de catacomben (creepy plek met tienduizenden ondergrondse graven), een oud Grieks theater, een mooie cathedraal en nemen we een duik in de zee. Die avond kijken we eerst op de menukaart voordat we ergens gaan zitten ;-).

De volgende dag ontbijten we in het stadje Noto dat wederom op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Net als veel andere toeristen komen we hier vooral voor ‘Caffe Sicilia’, waar ze de beroemde granita met brioche serveren. Nou, ik kan je vertellen dat het écht geen straf is om met brood en ijs te ontbijten! Het broodje is lekker zoet en het ijs heeft amandelsmaak, zoo lekker. 

We karren door naar de Etna, hopelijk laat hij (zij?) geen scheetjes vandaag. Een paar weken geleden was het vliegverkeer namelijk even afgesloten vanwege activiteiten bij de vulkaan. Met onze auto kunnen we tot 1800 m komen en daarna kunnen we verder met de kabelbaan. De echte fanatiekelingen kunnen nog met een jeep verder omhoog en dan nog een stuk te voet. Uiteraard had ik kunnen bedenken dat mijn witte all stars de vulkaan niet zo grappig vonden, maar het was dat of mijn slippers, haha!

Morgen reizen we verder naar Trapani waar we ook drie nachtjes zullen blijven. 

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Gerdiemar
    2 augustus 2019 / 7:00 am

    Whow! Siciliaanse genoegens op de Siciliaanse fronten van eten, cultuur, natuur, puur! Kregen jullie nog loeihete schoenzolen op de Etna? (herinner me opeens mijn eigen hete voeten daar, loeioei)
    Carpe jullie verdere diems, veel fijns hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge