Tips voor als je even geen zin hebt!

Soms komt het voor dat je bepaalde zaken moet doen, maar totáál geen zin hebt. Wat je dan kunt doen is die taak heel lang uitstellen. Hoe vaak ik wel geen last heb (gehad) van uitstelgedrag. Dat uitstellen van die taak is in het begin erg aantrekkelijk, maar toch blijft het steeds door je hoofd zweven. En de zin om het dan alsnog te doen wordt er meestal ook niet groter op. What to do?

Gaandeweg heb ik een aantal manieren ontdekt waardoor ik mezelf toch uiteindelijk ertoe kan zetten om iets te doen. Op de volgende manieren motiveer ik mezelf:

Sta een uur eerder op dan moet

Afgelopen dinsdag had ik een vrije dag. Meestal sta ik dan rond 8 uur op en ga ik eerst even rustig ontbijten. Omdat ik een vrij volle to-do lijst had, besloot ik om al om 7.15 uit bed te gaan. Omdat ik nog geen trek had, zette ik een kop thee en kon ik vervolgens beginnen met mijn taken. Voelde heel goed!

Begin met datgene waar je het minste zin in hebt

Dit is vast een tip die je al vaker hebt gehoord, maar het voelt heel goed om die ene taak die je al dagen (weken!) uitstelt uiteindelijk af te ronden. Hoe vroeger op de dag je dit doet, hoe langer het euforische gevoel aanhoudt. Je zou toch bijna taken expres uitstellen, zodat je dan weer extra kan genieten van euforische gevoel. 

Verdeel de taak in in kleine subtaken

En deze subtaken schrijf je uiteraard allemaal op in je fantastische planning! Lekker markeren en strepen die hap als je klaar bent!

Ga even naar buiten

Het is erg lekker om af en toe even een rondje buiten te lopen en je hoofd leeg te maken. Ook als de zon niet schijnt. Moest je toch nog boodschappen halen? Ga dan eens lopend in plaats van met de fiets of met de auto. Buiten lukt het mij meestal wel goed om alles te relativeren en om de zaken op een rijtje te zetten. Blijf natuurlijk niet té lang weg, die taak moet nog af!

Zet een leuk muziekje aan

In Spotify of op youtube kun je heel makkelijk zelf een afspeellijst maken. Zo heb ik een afspeellijst gemaakt waar alleen maar liedjes inzitten waar ik heel vrolijk van word. Dit helpt vaak heel goed om aan de slag te gaan.

Beloon jezelf en verzin een leuke strategie

Zoals ik al eerder schreef, ben ik wel fan van het kijken van een serie. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld 20 minuten gaat werken en daarna 5 minuten serie mag kijken. Vervolgens ga je weer 20 minuten aan de slag. Wanneer je dan bijvoorbeeld drie keer 20 minuten hebt gewerkt, neem je een wat langere pauze. Deze methode staat beter bekend als de Pomodoro methode. Google maar eens, als je daar meer van wilt weten! Soms, als ik écht geen zin heb, doe ik zelfs een ‘5 om 5 methode’. Ik ga dan 5 minuten lezen uit een saai studieboek, vervolgens ga ik 5 minuten ontspannen. Daarna ga ik weer 5 minuten lezen. Meestal is vooral het opstarten het lastigste. Als je eenmaal begonnen bent aan die 5 minuten lezen, ga je waarschijnlijk wel wat langer door. ‘Ik ben nu toch al bezig’. En zo niet, dan doe je precies wat je met jezelf had afgesproken! Dan duurt het maar wat langer voordat je klaar bent :).

Just do it

Als echt niets je motiveert om te beginnen, begin dan maar gewoon. Zet een knop om en gaan met die banaan.

 

Niet herkenbaar? Tell me everything, please ;-).

Heb jij handige motiveer tips? Deel ze vooral, ze zijn zeer welkom!

Volg:

2 Reacties

 1. 11 mei 2017 / 7:34 am

  Vooral dat laatste inderdaad! Soms moet je maar gewoon direct aan de slag gaan! Van die Pomodoro-techniek ben ik ook fan. Dat werkt zo goed! 🙂

 2. gerdiemar
  11 mei 2017 / 8:09 am

  Petje af voor al jouw discipline-tips! Die—wat is het?—luie dromedaris spreekt me ook zeer aan.
  Ben als gepensionerrde behoorlijk ongedisciplineerd doende, maar toch zijn er dingen die moeten.
  Wat mij doet doen wat ik doen moet is de stok achter de deur in de vorm van een afspraak. Niet zozeer met mezelf, wel met een ander. Beloftes die ik dan nakom. Zoals correctiewerk voor een maandblad. Zoals een boek bestuderen voor de leeskring. Zoals een verhaal schrijven voor een bepaalde datum. Zoals…nou ja, nog wel meer zaken.
  Gaat het echter om kasten opruimen of schoonmaakwerk…hmmm, dan ben ik meer gelijk die hierboven liggende luiaard..
  Ben ook bang dat ik een beloning in de vorm van vijf minuten iets leukers doen zeer uitgerekte vijf minuten leuks zal laten worden. Knap als dat voor jou goed werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge