“Shit, het is al 11.47 en ik heb m’n pyjama nog aan!” – how to positief denken!

Die gedachte (zie titel) spookt regelmatig door mijn hoofd op een vrije dag. Niet omdat ik nog niks heb uitgevoerd of omdat ik nog in mijn bed lig te stinken, maar omdat ik dan druk bezig ben geweest met andere dingen. Het punt is alleen dat ik me dan voornamelijk bezig hou met wat ik allemaal nog moet doen, in plaats van wat ik allemaal al gedaan heb! Dat moet even anders :).

Vandaag had ik weer een heerlijke vrije dag en aangezien er een aantal deadlines aankomen, moet ik een hoop dingen doen. Normaal gesproken maak ik een to-do lijst voor de dag en hoop ik er het beste van. Vaak zijn die lijsten zo onrealistisch (boodschapppen doe je nou eenmaal niet in 5 minuten), dat ik regelmatig ontevreden ben. Het gevoel van ontevredenheid zit alleen maar in mijn eigen hoofd, dus ik moet er ook zélf voor zorgen dat ik dit omdraai naar iets positiefs.

Ik wilde vandaag een aantal dingen doen: lessen voorbereiden, badkamer schoonmaken, slaapkamer schoonmaken, een verslag typen en boodschappen doen. Ik schreef deze dingen om 08.45 op mijn to-do lijst. Vervolgens ging ik per activiteit opschrijven hoe lang ik hier mee bezig verwachtte zijn. Ik nam deze tijden heel ruim:

– Douchen en aankleden etc: 30 minuten

– Badkamer schoonmaken: 60 minuten

– Slaapkamer schoonmaken: 60 minuten

– Lunchen: 30 minuten

– Lessen voorbereiden: 120 minuten

– Boodschappen doen: 60 minuten

– Verslag typen: 60 minuten

– Reservetijd: 30 minuten

Zoals je ziet, neem ik ook de tijd om te lunchen en douchen mee in mijn planning. Als ik alle activiteiten bij elkaar optel, zou ik uitkomen op 7,5 uur. Dat betekent dat, wanneer ik om 08.45 zou beginnen, ik in theorie om 16.15 klaar zou kunnen zijn. Kijk, dat klinkt als muziek in de oren! Dat zou me sowieso niet gelukt zijn als ik maar gewoon ergens zou beginnen. Maar goed, niet te gretig, ik zat nog steeds in mijn pyjama op de bank.

Ik begon met het schoonmaken van de slaapkamer. Ik deed het lekker uitgebreid en was na 40 minuten klaar. Yes! Ik had daarmee 20 minuten verdiend. Dit is een hele andere instelling dan: wow, ben ik daar 40 minuten mee bezig geweest? Zonde van mijn tijd. Ik kreeg er echt lol in om mijn taken zo snel mogelijk af te maken, zodat ik dan uiteindelijk eerder kon gaan ontspannen.

Dus note to self: denk niet meer aan de dingen die je allemaal nog moet doen, denk vooral aan de dingen die je al gedaan hebt! Stay positive!

Is dit herkenbaar voor jou?

Volg:

1 Reactie

  1. gerdiemar
    7 juni 2017 / 8:37 am

    Voor jou geldt absoluut het Stay Okay, om het zo maar eens te noteren.
    Mijn eigen to do-lijstje noteer ik meestal op een kladje en daar bind ik dan geen tijd aan vast. Wel altijd de opluchting wanneer ik de toedoetjes voor die dag kan afvinken: geslaagd! Maar ik heb i.t.t jou pensionadotijd, wat schematisch werken vaak (soms soms) minder noodzakelijk maakt. Hoewel????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge