Indonesië deel 5 – Kalibaru en Sukamade

De treinrit van Probolingo naar Kalibaru duurt precies drie uur en ik vermaak me prima. In de trein hangt een videoscherm waarop de gekste video’s worden getoond. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe je een handgreep van een vork kunt maken en wat je precies moet doen om een gasmasker van een plastic flesje te creëeren. Educatief man!

Waar we meestal bij de stadjes besluiten om geen taxi te nemen, spreken we met elkaar af dat we dat nu voor een keertje wel zullen doen. Bij aankomst op station Kalibaru kijken we dan ook verwachtingsvol naar links. En naar rechts. Geen taxi. “Die komen we zo wel tegen!” We lopen alvast een stukje in de richting van het guesthouse waar we verblijven. Er wordt flink naar ons getoeterd en gezwaaid. Bij de eerste tien keer draai ik me verwachtingsvol om, in de hoop dat een taxi naar ons aan het seinen is. Helaas. Later leren we dat er geen taxi’s in Kalibaru zijn. De wandeling naar het guesthouse is prachtig, het is er zo ontzettend groen met vele rijstvelden, plantages en palmbomen. Bij het guesthouse worden we opgewacht met een welkomstdrankje en home-made loempia’s. We worden uitgelachen door andere Nederlanders dat we geen vervoer hadden geregeld. Maar die meneer had wel mooi een dikke buik :).

We slapen heerlijk tot een uurtje of drie. HANJEEEEOEEEEEEEWAAAAAAAIIIIIIILOOOOO. Ook hier zijn de moskeeën heel luidruchtig wanneer ze aankondigen dat het tijd is om te bidden. Ik vroeg me inderdaad al af waar de oordoppen voor waren, terwijl we – zo lijkt het – in the middle of nowhere verblijven. We doen de doppen in en tukken heerlijk verder, haha.

De twee dagen die we erna beleven zijn twee dagen die ik niet snel zal vergeten. Om 09.00 worden we opgehaald door Supri en Rudi. Supri is een ontzettend enthousiaste Indonesiër die heel goed Nederlands spreekt. Ze brengen ons naar Sukamade, een dorpje midden in de jungle. Op de weg ernaar toe zien we een suikerrietfabriek, rubberfabriek, cacaofabriek en een koffiefabriek. We zien plantages met rijst, rode peper, mandarijnen, bananen en dragon fruit. We stoppen onderweg bij de zee, maken een wandeling door de jungle waar we wilde apen zien en rijden met de jeep dwars door een rivier heen (don’t try this at home – ga liever gewoon zelf hier heen!!).

Na het eten inspecteer ik vlug of er geen tijger onder mijn bed zit – Supri maakte ons van alles wijs, je weet maar nooit – en gaan we doen waar we eigenlijk écht voor komen. We worden gebracht door goede vriend Rudi en de altijd enthousiaste Supri naar Sukamade Beach. We lopen door het donker het strand op, verlicht door de volle maan. En wat we daar zien is prachtig. Een reusachtige schildpad heeft een enorm gat gegraven waar ze bezig is met het leggen van eieren. Respect voor deze dame, ze heeft er in totaal 134 gelegd, onder toekijkend oog van vele toeristen. De eieren worden meegenomen door de rangers, omdat er veel roofdieren (zwijn en arend) zijn die de eitjes wel erg lekker vinden. Wanneer de eieren in de natuur worden gelaten, overleeft ongeveer 10 procent dit. Nu, bij deze plek, is dat wel 95 procent! Ik vind het wel enigszins sneu voor de schildpad dat ze ruim anderhalf uur bezig is met het ingraven van haar ‘eieren’, terwijl die in werkelijkheid al weg zijn gehaald. Toch is het goed om dit proces niet te verstoren. Het is een bijzonder moment, helemaal wanneer we zien dat er een tweede vrouwtje het strand op komt om te ‘bevallen’.

De volgende ochtend worden we om 06.00 weer naar het strand gebracht. De schildpadjes die een week oud zijn gaan we uitzetten in de zee. Ze hebben een week doorgebracht in hun ‘resort’, waar ze alle ruimte hadden. Alles is bij hen nu goed ontwikkeld, waardoor ze klaar zijn voor de grote schildpadden wereld. Mijn vriend en ik kregen zes mini’s onder onze hoede en het was geweldig om ze naar de zee te zien waggelen. Best wel een kippenvel momentje! Erna krijgen we een heerlijk ontbijt voorgeschoteld en worden we teruggebracht naar Kalibaru. Mocht je naar Java gaan, beloof me dan dat je dit gaat doen. Afgesproken? 🙂

Volg:

2 Reacties

 1. gerdiemar
  11 augustus 2017 / 7:59 am

  Wat een ontroerend en bijzonder dat jullie naast al die mooie natuur en al die plantages daar op Oost-Java ook getuige waren van een eieren leggende schildpad, dat jullie babyschildpadjes naar zee hebben begeleid: onvergetelijk!
  Zo mooi dat julie krek op de juiste tijd daar vakantie vierden!
  En nu op Bali zeker alles hèrbeleven naast de beleving van nieuwe en nu hindoeïstische avonturen….grandioze vakantie!

 2. 11 augustus 2017 / 8:18 am

  Wat ontzettend bijzonder, dat schildpaddenresort! Ik kan me voorstellen dat het een hele belevenis is om zoiets van dichtbij te zien en om zelfs een schildpadmoeder te zien ‘bevallen’. De oordopjes lijken me inderdaad geen overbodige luxe met zoveel lawaai op de vroege ochtend 😉 En zo te horen hebben jullie je lichaamsbeweging van de dag ook alweer gehad door het gebrek aan taxi’s.
  Romy schrijft over.. Favorieten | Thee, strobing stick en duurzame(re) deodorant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge