Indonesië deel 2 – Yogyakarta

Ladies and gentlemen, thank you for flying with Air Asia and welcome to Yogyakarta. We zijn er! Nadat we onze backpacks van de bagageband hebben gepakt, worden we direct benaderd alsof we filmsterren zijn. Taxi! Taxi! Madame! Mister! Oja, zo gaat dat hier inderdaad. Een taxi chauffeur die maar wat blij kijkt dat hij de wedstrijd met zijn medechauffeurs heeft gewonnen – hij gaf iemand zelfs een high five – brengt ons naar het hotel.

Onderweg leer ik dat verhuizen met een vrachtwagen ontzettend passé is. Pak gewoon een scooter joh, net zo makkelijk! Er worden televisies vervoerd, stoelen, een ladder en een koelkastje. Ook pas je makkelijk met z’n vieren op zo’n ding, geen probleem. Prima gezinswagentje.

In het hotel frissen we ons even op en gebruiken we de WiFi om een leuk eettentje te zoeken. Het wordt ‘Milas’, een restaurant waar alleen vegetarische maaltijden worden geserveerd. Het is slechts 850 meter van het hotel, maar direct begrijpen we dat dit toch wel een ander soort wandeling zal worden dan in Nederland. Hoera voor de mannetjes die helpen met oversteken, ik denk dat zij vele levens per dag redden.

We vonden Milas via tripadvisor, dat gold helaas ook voor meerdere toeristen. We worden op een gammel wachtbankje gedumpt waar we wel alvast de menukaart mogen bekijken. Na een half uur mag een ander wachtend koppel aan tafel. Ze worden aan een vierpersoons tafel gezet. De jongen loopt naar ons toe en vraagt of we erbij willen zitten, heel attent! Ze komen uit Duitsland en we wisselen ervaringen en ideeën uit.

Bij het ontbijt zijn deze keer geen knoflook broodjes te vinden, wel groene (?) boterhammen. Ik heb ze nog niet durven proeven. We bezoeken het waterpaleis en het paleis van de Sultan. Het is heel bijzonder dat je opeens van de drukke straten in het veel rustigere paleis terechtkomt.

Die middag bezoeken we de eerste bekende tempel, de Prambanan (of de Pramaban, Pranneban of Pabaman, aldus mijn vriend). In het busje ernaar toe krijgen we het nog nét wat warmer dan het al was: hoeveel geld hebben we ook alweer bij ons?! We hebben inderdaad te weinig geld bij ons, dus die verhoogde hartslag is niet geheel onterecht. De chauffeur is echter heel vriendelijk en we mogen bij terugkeer nog even langs het pinautomaat. Schiet hij tot die tijd de entreetickets voor. Pfew. Bij de Prambanan worden we direct aangesproken door een jong meisje die in opleiding is om gids te worden. Of we een gratis tour willen. Yes please! Het meisje spreekt erg goed Engels en heeft er zichtbaar lol in. Vooral de verhalen waar een kidnapscene in voorkomt (en dat zijn er nogal wat – rare jongens die reuzen) vindt ze erg leuk om te vertellen. Na afloop geven we een fooi om haar te bedanken. Ze springt bijna een gat in de lucht van blijdschap.

Die avond eten we bij een restaurantje vlakbij het hotel. We krijgen een leeg notitieblokje in onze handen gedrukt waarin we onze bestellingen moeten opschrijven. Terwijl we dat doen, beginnen de buurkinderen veel geluid te maken. Ik kijk wat beter en zie dat ze allebei een speelgoedletter P vast hebben die ze gebruiken als pistooltje. Enthousiast rennen ze op ons af en schieten ons neer. En nog eens. En nog eens. Hoe lief.

Wordt vervolgd!

Volg:

2 Reacties

 1. gerdiemar
  4 augustus 2017 / 8:45 am

  Grandioos, jullie cultuurschokken! Grandioos die mooie foto van jullie bij de Prambanan! En wat een lieve behulpzame mensen ontmoet tot nu toe.
  Het is zéér genieten van je als een trein lezende reisverslag Dorinde!
  Tot vervolgs, heel veel verrassends verder gewenst.

 2. Keesst!
  4 augustus 2017 / 7:34 pm

  Erg leuk, jullie verslag, zeker voor een Indobeet als ik. Niet voor te stellen zijn de geuren, geluiden en kleuren die daar de sfeer bepalen, zuig alles maar diep in je op voor zover je er al niet in doordrenkt bent. Wij eten gewoon doperwtjes, dat zal bij jullie vast niet lukken! Lijst met lekkel plutje, schat ik. Een banaan smaakt vast nog veel meer banaan dan hier!

  geniet en tot vervolg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge