Indonesië deel 1 – Jakarta

In januari boekten we deze reis, maar het is dan nog heel onwerkelijk allemaal. Mijn vriend en ik zijn nog nooit buiten Europa geweest, een vliegreis langer dan 4,5 uur (Tenerife) hebben we dan ook nog niet meegemaakt. Bijzonder dat we dit samen voor het eerst doen, maar ook extra spannend!

Veel te vroeg arriveren we op Schiphol. Laura en haar vriend brachten ons met de auto, heel lief! We wachten een uurtje totdat we onze bagage mogen droppen. Naast me zit een oude vrouw die om de haverklap vragen stelt aan haar dochter. “Kunnen we al inchecken? Is het ticket voor de terugreis al geregeld? Is het handig om nu alvast naar het toilet te gaan?” Ik moet in mezelf een beetje lachen. Ook ik ben af en toe heel goed in het stellen van ‘onnodige vragen voor de zekerheid’. Natuurlijk weet ik heus wel hoe lang onze vlucht duurt, of mijn vriend z’n telefoon in z’n eigen tas heeft gestopt en of alle tickets geprint zijn. Voor dit soort vragen maakt leeftijd blijkbaar niet zo veel uit.

Bij de bagage drop staan we bijna vooraan, heel fijn! Direct erna lopen we door naar de douane. Op een klein spannend momentje na – ik had mijn boarding pass bij de ‘lege flessen dump’ laten liggen – loopt alles voorspoedig.

Een kleine vier uur later zitten we in het vliegtuig. We vliegen met Emirates naar Dubai, waar we een overstap van ruim vier uur hebben voordat we doorvliegen naar Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. We worden uitstekend verzorgd met twee warme maaltijden en een ontbijtje om 04.00 Nederlandse tijd. Bijzonder dat sommigen ook heerlijk genieten van een wijntje op dit tijdstip, mij niet gezien haha.

Bij de bagageband op Jakarta kijk ik verbaasd naar de voorbijkomende items. Ingesealde kartonnen dozen functioneren kennelijk prima als koffer. Ook komt er een driehoekige (?) nepkoffer voorbij met een papiertje waarop staat dat meneer en mevrouw Rkohrsngtoi (het kan zijn dat ik er een paar letters naast zit, maar iets in die richting) zich moeten melden bij de informatiebalie. Dat kan niet veel goeds betekenen. Uiteindelijk komen onze backpacks (van 12 en 13 kg, hoe dan!) langsgerold.

In Jakarta blijven we één nachtje, morgen vliegen we door naar Yogjakarta. Het is best gek om te gaan slapen als je weet dat het in Nederland pas 18.00 is. Toch heb ik nergens last van, mijn ogen vallen vanzelf dicht. Om 00.30 word ik wakker; m’n vriend heeft zojuist het licht aangedaan met de mededeling dat hij ergens wat water gaat halen. Goeie tijd. Hij komt terug met elite water (zeker voor Indonesische termen was het aan de prijs), maar dan heb je ook wat! Heel chic zo’n glazen flesje.

Bij het ontbijt (een geroosterd broodje met jam, aan een bord rijst moet ik nog even niet denken) ben ik erg dankbaar dat ik geen burka draag. Het ziet er allemaal zeer onhandig uit, elke keer moet er een flap omhoog getild worden. Toch doet ze het erg soepel, knap hoor. Bijna had mijn vriend zijn tanden gezet in een broodje met 15 tenen knoflook, maar bij het opensnijden ervan kon dit nog net voorkomen worden :).

Van de omgeving hebben we nog niet veel gezien – het was al donker toen we aankwamen – maar daar gaat snel verandering in komen. Op naar Yogjakarta!

Volg:

5 Reacties

 1. gerdiemar
  2 augustus 2017 / 8:14 am

  Dat is fijn lezen! Een reisverslag! Dat je bijna een dag moet uittrekken voor je op Schiphol in het vliegtuig zit blijft een raar fenomeen, maar eenmaal onderweg vergeet je dat gelukkig snel.
  Van Djakarta zullen jullie weinig zien, lees ik. Op naar Yogja! Heel veel moois en exotisch’ gewenst, gaat lukken!

 2. 2 augustus 2017 / 8:18 am

  Wauw, wat gaaf dat jullie zo’n bijzondere reis maken samen. Indonesië lijkt me zo’n mooi en bijzonder land! Geniet van jullie reis! En haha, driehoekige koffers en gesealde dozen….creatief is het in ieder geval wel! 😉
  Romy schrijft over.. 20 leuke dingen om te doen met vriendinnen

 3. 2 augustus 2017 / 8:57 am

  Hoi Dorinde en vriend, (sorry, ik weet jouw naam niet) , die meneer en mevrouw Rkohrsngtoi (het kan zijn dat ik er een paar letters naast zit, maar iets in die richting) moeten zich blijkbaar altijd melden. Vorige week stond dat bord er ook al.
  Veel plezier met jullie Indonesiëreis. Wij zitten nu in Malang(Oost Java. ) Groet, Hein.

 4. Dorinde
  3 augustus 2017 / 4:45 am

  Het is een heel bijzonder land en de mensen zijn hier heel vriendelijk en gastvrij! Aanrader 🙂

 5. Dorinde
  3 augustus 2017 / 4:46 am

  Hoi Hein! Wat leuk dat jullie in Malang zitten, daar gaan wij morgen naartoe. Hebben jullie de bromo vulkaan al bezocht? Hele fijne reis! Groetjes, Dorinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge