IJsland deel 8 – vrije dag in Skaftafell en door naar Stóra-Mörk

Skaftafell

Na de mooie vuurwerkshow van gisteravond slapen we deze ochtend een beetje uit en rond 9 uur gaan we ontbijten. Vandaag hebben we een vrije dag in Skaftafell en we besluiten om naar het National park te gaan om te gaan wandelen. Het is voor het eerst dat we entreegeld moeten betalen! Even later lopen we over een heuvelachtig landschap om weer een waterval te bekijken. Inmiddels hebben we er heel wat gezien, maar die grote jongens blijven toch wel gaaf om te zien. De wandeling is erg mooi, nog altijd met het uitzicht over de gletsjer!

Na de wandeling besluiten we om lekker te gaan relaxen bij het hotel, er is niet zo veel anders te doen in deze omgeving. We lunchen op het grasveldje voor onze kamer (dit was de goedkoopste lunch van de hele vakantie, haha) en chillen in de zon. Het is echt warm vandaag, zo’n 17 graden! De rest van de dag was een lekker kneuterig thuisblijfdagje, door naar de volgende!

 

Van Skaftafell naar Stóra-Mörk

Onderweg naar onze volgende bestemming bezoeken we eerst Vík, waar we een tussenstop maken bij The Soup Company voor een lekker soepje. (Zo blij met tripadvisor, deze was echt heerlijk!) Vervolgens rijden we door naar Dyrhólaey (oké, met deze uitspraak had ik wel echt moeite ;)), een vogelrots waar papegaaiduikers zitten. De informatie bij onze reisbeschrijving gaf aan dat deze puffins hier tot begin augustus broeden, dus het was een beetje spannend of ze er nog zouden zitten! Gelukkig wel, ze zijn zooo schattig! Dit is weer een mooie check op mijn IJslandbucketlist :). Ze roetsjen lekker snel heen en weer tussen de rotsen en de zee, cute!

Na deze rots bezoeken we weer twee beroemde watervallen: de Skógafoss van 60 meter lang en de Seljalandsfoss, eentje waar je achterlangs kunt lopen.  Voor deze laatste waterval moesten we wel eerst een parkeerticket kopen van 750 kroon (zo’n 6 euro), die we vervolgens voor onze ruit moeten leggen. Een man die net weer in zijn auto stapte gaf me zijn kaartje, super lief! Helaas ging het vervolgens een beetje mis: ik stopte het kaartje achter de ruit, deed de deur dicht en liep weg. Omdat er enorm veel wind staat, wilde ik toch even checken of ik het kaartje echt goed had neergelegd. Ik liep weer terug naar de voorruit: “HUH, waar is het kaartje nou gebleven?!” Mijn vriend en ik hebben vervolgens zo’n 5 (ja echt) minuten om de auto en op het parkeerterrein rondgelopen om het kaartje te zoeken. Weggewaaid terwijl ik de deur dicht deed. ZO stom. Uiteindelijk kopen we toch maar een nieuw kaartje en gaan we naar de waterval. Omdat het dus zo hard waait, bedanken we voor de eer om achter de waterval langs te lopen: de mensen zijn doorweekt hahaha. Wij vinden het al heel leuk om er dichtbij te staan, wat een geweld! “Be careful with the wind!!” zei ik vervolgens tegen de vrouw aan wie ik mijn kaartje gaf 😉

Aan het einde van de middag rijden we finaal langs ons volgende adres, waar we 30 kilometer later achterkomen. “Nu we toch verkeerd gereden zijn… er is hier wel een supermarkt, moeten we iets meenemen voor vanavond? – Nahh, ik heb zin in warm eten.” Na een half uur komen we aan bij Stóra-Mörk, een leuke boerderij waar ze een guesthouse van hebben gemaakt. “We don’t have a restaurant, but you can cook your ownn meals in the kitchen here.” O, faal. Hadden we dus wel zelf warm eten kunnen maken, hahaha. “Where is the nearest supermarkt or restaurant? – It’s about 30 kilometers from here, in Hvolsvöllur.” PRECIES WAAR WE NET VANDAAN KOMEN. Haha, dubbel faal. Uiteindelijk toch maar die kant op om in een restaurantje te eten 😉 Morgen gaan we alweer terug naar Reykjavik, het einde van de vakantie is (helaas!) in zicht.

Wordt nog één laatste keer vervolgd! 🙂 

Volg:

2 Reacties

 1. Gerdiemar
  25 augustus 2018 / 7:50 am

  Foto 1: zoooo helder, zoooo groen, zulke moooooie mensen!
  Foto 2: zoooo als ik me IJsland voorstel, pietsie nevelig, waziggroenig.
  Hebben jullie de watervallen geteld? Record zeker?
  Sneuiig om een supermarkt te laten voor wat ie is om tot de ontdekking te komen—30 km terug—dat je 30 km terug zou moeten, wil je kunnen kokkerellen. Maar hoe leuk om dit te lezen😂.

 2. 25 augustus 2018 / 8:30 am

  Zo leuk om over jullie ervaringen te lezen! Papegaaiduikers lijken me geweldige beesten om te zien. En ik moest wel lachen om jullie supermarkt/kook-faal, haha. Hopelijk was het eten in dat restaurant daarna toch wel extra lekker 😉
  Romy schrijft over.. Cinque Terre | Kleurrijk, pittoresk én druk! – een aanrader?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge