IJsland deel 1 – vlucht en aankomst in Reykjavik

Het is onze tweede vakantiedag in IJsland en ik zit deze blog in het hotel op een IJslandse computer te typen. Nog 7 minuten en dan sluit de computer zichzelf weer af: een deadline! Waarschijnlijk gaat het me niet lukken om deze blog in deze tijd helemaal af te schrijven (ik heb net serieus twee minuten gedaan over het vinden van de juiste toets voor het apenstaartje), maar ik kan alvast een begin maken 😉 Hiervoor ga ik terug naar onze eerste dag!

Alles is ingepakt en ik ben klaar om te gaan! Mijn schoonmoeder en schoonzus brengen ons vandaag naar Schiphol, fijn! Wanneer zij gearriveerd zijn en we nog een theetje hebben gedronken, sluiten we het huis af, aaien de katten nog even en als laatst trek ik mijn wandelschoenen aan. In verband met mijn volle en zware koffer, lijkt het me een goed plan om deze schoenen alvast aan te trekken. Het zullen vast mijn dikke vrienden worden tijdens deze vakantie. We draaien de deur op slot en lopen naar de auto. Op dat moment begeeft een van mijn zolen van mijn wandelschoenen het. You kidding me?? Ik heb ze al sinds mijn twaalfde, moeten ze precies NU kapot gaan?! Ik vind de timing wel prachtig en gelukkig heeft Daan nog een reservepaar voor me. Twee maten te groot, moet lukken als ik ze een beetje strak aantrek 😉

Om 11:00 worden mijn vriend en ik door mijn schoonmoeder en schoonzus afgezet bij Schiphol. Een paar jaar geleden zijn zij zelf ook naar IJsland geweest en ze wensen ons een goede reis. Altijd wanneer ik de deuren van Schiphol binnenstap, begint mijn vakantiegevoel direct, heerlijk! We checken de bagage in, gaan langs de douane (waar zoals altijd mijn tas nog even extra gecheckt wordt, gelukkig heb ik deze keer normale sokken aan tijdens het wachten) en ploffen neer bij restaurant Leon, waar ze heerlijke vegetarische fastfood dingen hebben! Na de lunch ga ik nog even naar de wc (ik hou er nooit zo van om in het vliegtuig naar de wc te gaan). Terwijl ik mijn tas in het hokje ophang, hoor ik naast me een meisje met haar moeder praten. “Mama, als het lichtknopje het niet gauw gaat doen, houd ik mijn plas wel op hoor. Dan ga ik wel in het vliegtuig.” Direct heb ik bewondering voor haar vastberadenheid en haar moed om gewoon in het vliegtuig naar de wc te gaan. Stiekem vind ik dat doorspoelgeluid altijd vervelend hard, haha. (Lol, er loopt nu iemand langs die me vreemd zit aan te kijken wat ik op deze computer aan het doen ben). 

Om kwart over 1 mogen we boarden. “Passagiers van de stoelen 20 tot 34 mogen nu naar voren komen om te boarden.” Ik stoot mijn vriend aan: “dat zijn wij!” We laten onze boarding pass zien, stappen het vliegtuig in en gaan op onze plekken zitten. Zoals mijn schoonzus ook al vertelde, hebben ze televisieschermen in de vliegtuigen van Iceland Air. Nadat ik mijn handtas (met flink wat moeite) onder de stoel voor mij heb geschoven, tik ik het scherm aan. Direct komt er vol in beeld: Stoel 33E. Oeps, we zitten een rij verkeerd. “We zitten niet goed, we moeten de plekken achter ons hebben!” zeg ik tegen mijn vriend. We verontschuldigen ons bij de stewardess en gaan naast een man van een jaar of 50 zitten. “Foutje,” lach ik naar hem. Even tussendoor: Inmiddels zijn de 10 minuten voorbij, maar ik kan gewoon opnieuw inloggen. Jeej! 

Nadat ik me op mijn nieuwe stoel heb geinstalleerd (ik kan de i met puntjes hier niet vinden), besluit ik te kijken welke films er allemaal beschikbaar zijn in het vliegtuig. Bij het genre ‘romantic’ zie ik Four Weddings and a Funeral staan, een van mijn favoriete Engelse films. Leuk! Als ik die film straks afgekeken heb, zijn we er al bijna! Het is immers maar drie uur vliegen. Op dat moment komt de stewardess aarzelend naar ons toe. “Are you sure these are your seats?” Nieuwsgierig kijkt de man naast ons hoe we hierop gaan reageren. Ik barst in een nerveus gegiechel uit en pak de boarding pass erbij. OMG, we moeten op stoelrij 32 zitten, nu zitten we op 34. Ineens weet ik wel wat er is misgegaan: toen de stewardess de passagiers verzocht om alvast binnen te komen, heb ik rij 34 onthouden in plaats van 32. Dat we vervolgens op rij 33 zijn gaan zitten is dan wel weer een beetje dom, maar ja. Iets met vakantie in je hoofd? 😉 Gelukkig vinden de andere passagiers het niet erg en gaan zij op onze stoelen zitten.

Na zo’n twee uur vliegen vraagt de man naast me of we het raamluikje even willen openen (we hadden hem omlaag gedaan om naar de films te kunnen kijken). Hij slaakt een enthousiast kreetje bij het zien van de wolken. “Geweldig!! Is er al land in zicht??” Ik vind het leuk dat hij zo enthousiast is, later begrijpen we dat het zijn eerste keer vliegen was. Gaaf om dan meteen naar IJsland te gaan!

Om drie uur IJslandse tijd (het is hier twee uur eerder) landen we op Keflavik Airport. Wanneer we het vliegtuig uitstappen herken ik ineens een jongen uit mijn vorige dorp, grappig! Op het vliegveld stappen we direct de restaurantjes binnen. Dat is nog eens een grappige ontvangst! (Iehl, ik word even afgeleid… ik zit hier met mijn computer tussen een paar hotelkamers in. In de kamer naast de computer zit een jongen flink te boeren. Bah! Ik zal even demonstratief keihard op de toetsen gaan rammen, zodat hij hoort dat hij niet alleen is ;)) 

Nadat we onze bagage hebben (serieus binnen 2 minuten!) sprinten we naar de rij voor de autoverhuur. Ook daar worden we binnen 5 minuten geholpen en zo staan we een kwartier nadat we uit het vliegtuig gestapt zijn alweer buiten. We rijden deze vakantie in een witte Renault Clio, helemaal prima! (De deur van de boerende man gaat nu open, even spieken…. Ze krijgen de kamerdeur niet op slot, haha.)

We kopen op het vliegveld nog een wrap en wat te drinken (voor ons gevoel is het nu wel bijna etenstijd) en stappen vervolgens in de auto. De reis kan beginnen!

Met onze reisorganisatie Asjka (of Askja, ik vergeet het echt steeds, en dan is dit nog maar een kort woord, oeps) hebben we de rondreis ‘IJsland op Eigen Wijze’ geboekt. Dit houdt in dat de reisorganisatie de hotels voor ons heeft geboekt en dat wij zelf op eigen houtje de rondreis maken. Per dag hebben we een beschrijving gekregen wat we allemaal kunnen doen, heel chill! We besluiten om zo veel mogelijk van het land te genieten en zoveel mogelijk stukken land te bekijken. Zo beginnen we met het gebied rond het vliegveld. Daar komen we tot onze verrassing een mooie vuurtoren en pittoresk kerkje tegen. Mijn camera draait overuren!

Vervolgens vervolgen we onze weg naar Reykjavik, waar we onze eerste nacht zullen blijven. De hoofdweg op IJsland is heel overzichtelijk! Het is eigenlijk de enige grote weg in IJsland en je mag er 90 km per uur rijden, wat echt prima hier is. Zo kun je ook nog mooi om je heen kijken. Als je naast de hoofdweg ook nog in het binnenland wilt rijden, heb je wel echt een 4×4 auto nodig. Regelmatig worden we hier ingehaald door enorme bakbeesten die dan vervolgens weer offroad verder stuiven. Indrukwekkend!

Onderweg naar ons hotel stoppen we bij een supermarkt, waar ons direct duidelijk wordt dat het inderdaad heel duur is in IJsland. Voor 4 flessen water, wat koekjes, chips en chocola (verdediging: we hebben nog even met wat fruit in onze handen gestaan, hoor!) moesten we 34 euro betalen. WOW! Nou ja, dit wisten we van tevoren 😉

Om 6 uur komen we aan in ons hotel, waar we een superromantische kamer hebben met allemaal houten balken en een soort barokstijltje, super leuk! We bekijken de route voor morgen, lezen nog even wat en gaan vervolgens richting Blue Lagoon. (Achteraf gezien was dit misschien een beetje omslachtig, omdat de Blue Lagoon vlakbij het vliegveld ligt. We wilden echter geen risico nemen met vertraging, dus hadden we expres een late entree geboekt!) Voor de mensen die het niet weten: Bij de Blue Lagoon kun je zwemmen in de warmwaterbronnen van een heerlijke temperatuur van 39 graden. Zeker wanneer het buiten een beetje fris begint te worden, is dit super lekker! (Haha, twee mensen dachten dat ik in dit hotel werk en vroegen me waar ze hun kamer kunnen vinden). Bij ons arrangement zit een maskertje en een gratis drankje en we genieten van de heerlijke bronnen! Echt een aanrader als je in IJsland bent!

Rond elf uur zijn we weer in Reykjavik, waar we nog even wat op de kade wandelen. Na een douche (lol, het water ruikt hier naar zwavel) plof ik in het zachte bed. Dit wordt een mooie vakantie!

Volg:

4 Reacties

 1. Romy
  7 augustus 2018 / 4:42 am

  Zo’n eerste dag is altijd even stressen, zeker als je schoenen het opeens begeven 😛 Maar zo te horen was jullie eerste kennismaking met IJsland en met het hotel daarna héél goed. Geniet van jullie mooie reis!

 2. 7 augustus 2018 / 4:42 am

  Zo’n eerste reisdag is altijd even stressen, zeker als je schoenen het plotseling begeven 😛 Maar zo te horen was jullie eerste kennismaking met IJsland en met het hotel daarna heel goed. Geniet van jullie mooie reis!

 3. Gerdiemar
  7 augustus 2018 / 7:48 am

  Wat knap om zo’n mooi en zo’n lang vakantieverslag in te tikken op een computer waar je je suf moet zoeken naar letters en leestekens! Maar die deadline van zeven minuten heb je gelukkig ver mogen overschrijden.
  Het is daar bij jullie zeker ‘s avonds heel lang licht?
  En dineren jullie in de besoroken hotels of houden jullie het bij de aankopen in de supermarkts, die al poepieduur zijn?
  Die vuurtorenfoto geeft al een puur IJslandse indruk…zoooo helder, zoooo noordelijk!
  Heerlijk om zowel een Thailand-als een IJsland blog te mogen genieten. En heerlijk dat enorme verschil tussen die landen!
  Mooie ritten verder, mooie ervaringen…ik lees ze graag!

 4. Gerdiemar
  7 augustus 2018 / 8:13 am

  Heb een lange reactie ingetikt, die ik echter niet kan terugzien…wel/niet aangekomen? Ik wacht nog even af of mijn beantwoording van een halfuur geleden misschien alsnog geplaatst wordt of is.
  Intussen fijne IJslandse voortzetting !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge