Gemberthee

Deze week was ik met mijn vriend op bezoek bij zijn ouders. Omdat het zonnetje de laatste tijd heerlijk schijnt, hebben we heerlijk in de tuin gebarbecued. “Willen jullie als afsluiter een kopje verse gemberthee?”

Zelf heb ik het al eens proberen te maken: ik heb er veel goede verhalen over gelezen. Ik kocht een stukje gember bij de Lidl, sneed een stukje ervan af en haalde de schil weg. Dat hele stukje liet ik in één keer in m’n glas plonsen. Gevalletje liever lui dan moe. Ik had er net zo goed niks in kunnen doen: dat smaakte dus echt naar niks. Kennelijk deed ik toen iets niet goed.

De thee die nu bereid was, had juist heel veel smaak. Het laatste slokje was zelfs een beetje pittig, heel apart. Volgende keer schil ik dus niet alleen de buitenkant van het stukje gember, maar snijd ik hem ook in dunne plakjes. Wist ik veel ;).

Dit is niet alleen een heel natuurlijke manier om thee te maken, het schijnt ook nog heel gezond te zijn! Dit las ik onder andere op internet:

 • Gemberthee is ideaal voor als je het koud hebt. Doordat het een beetje peperig smaakt, warm je snel op.
 • Het is goed voor de spijsvertering.
 • Het schijnt goed te helpen tegen diarree en misselijkheid.
 • Je maagzuur wordt er rustig van (ik citeer ook maar wat ik lees hè).
 • Gember verhelpt een opgeblazen buik.
 • Het ontgift je lichaam.
 • Migraine schijnt er minder heftig van te worden.

Ik lees ook overal dat gember een natuurlijke bloedverdunner is, je moet dus uitkijken met paracetamol en andere medicijnen.

Het is toch best bijzonder dat één natuurlijk product zoveel goede eigenschappen bevat? Aangezien ik een enorme theeleut ben, kan ik best één kopje gewone thee vervangen door verse gemberthee. Ik heb ‘m in ieder geval toegevoegd op m’n boodschappenlijstje op Wunderlist. Clipper heeft trouwens ook een lekkere gemberthee met citroensmaak! Gele zakjes zijn dat. Maar ik denk dat de gezondheidseffecten van die thee wel een stukje minder zijn. Oh well!

Heb jij wel eens gemberthee gedronken?

Volg:

6 Reacties

 1. gerdiemar
  27 mei 2017 / 7:43 am

  Nog nooit gemberthee gedronken, des te meer gembertaart gesnoept. Die van Putter is heerlijk.
  Ook gerechten met gember lust ik graag. De Indonesische keuken gembert erg lekker.
  Maar ik ga nu ook eens gemberthee proberen…vooral het wegwerken van een opgeblazen buik klinkt magnifiek!

 2. 27 mei 2017 / 8:09 am

  Het klinkt heel gezond inderdaad! Helaas ben ik volgens mij een van de weinigen die gemberthee echt niet lekker vind. Ik heb het eens geprobeerd, maar vond de nasmaak niet zo fijn 😉 Maar goed, dat was een jaar geleden, dus misschien moet ik het gewoon nog eens proberen 😉

 3. Dorinde
  27 mei 2017 / 10:38 pm

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit ook niet onwijs lekker vind, maar ik ga het gewoon eens een weekje proberen!

 4. Mama
  28 mei 2017 / 10:25 am

  Nooit geprobeerd: wist niet eens dat het bestond. Het lijkt zo wel smakelijk, vooral in de winter. Een extra opwarmertje.

 5. 28 mei 2017 / 6:42 pm

  Mijn mama heeft die ook al gemaakt en zij doet er sap van een citroen in en agavesiroop om eventueel om de zurigheid weg te werken.
  Evelyne schrijft over.. Eten en drinken: Oproep

 6. Dorinde
  28 mei 2017 / 8:07 pm

  Oh dat klinkt ook lekker! Ik heb nu alleen ctiroensap uit zo’n flesje in huis, maar ik denk dat het effect daarvan toch anders is, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge