Elektrisch puffen

M’n maatje

We zijn (Coronaproof!) een weekendje naar Texel en op zaterdag huren Dorinde en ik allebei een elektrische fiets. Het plan is om een rondje Texel (zo’n 55 km) te fietsen en dan is het wel heerlijk om even wat ondersteuning te hebben met die harde eilandwind ;).

Tijdens het eerste half uur genieten we ontzettend van het verschil ten opzichte van onze eigen fietsen. We zoeven langs de dijk en voeren het tempo flink op! De man van de fietsenverhuur heeft uitgelegd dat we op maximaal standje 10 kunnen, maar dat we dan het eiland niet rond redden. “Als jullie maximaal stand 6 aanhouden, moet het lukken!”

In het begin valt het me op dat ik wel hard op mijn rem moet knijpen voor wat resultaat. Ook is er bijna direct 1 streepje van mijn batterij af. Ik houd het een beetje in de gaten, maar het duurt gelukkig lang voordat het tweede streepje eraf gaat. Het zal wel.

We rijden onder andere langs Oudeschild, De Cocksdorp en De Koog: voor ons voelt dit eiland zo vertrouwd! Ondertussen checken we onze batterij met elkaar en vragen we met regelmaat: “in welke stand fiets jij nu?” Haha, een leuk spelletje!

Aan het eind van ons rondje zijn we toch redelijk moe van alle wind en we besluiten om onze resterende batterij te slijten aan een race naar het eindpunt 😉 Standje 10, let’s go! We zoeken allebei de modus op waarbij we zo min mogelijk hoeven te doen, maar wel het snelst vooruitgaan. Het verschil is overduidelijk: Dorinde kan veel harder dan ik. “Huh, ik moet echt m’n best doen om jou bij te houden! Stop eens, zullen we eens ruilen?” stel ik voor. Met nog zo’n 3 km te gaan, ruilen we van fiets. Ik slaak een zucht van verlichting als ik op die van Dorinde zit: “wow, deze gaat echt veel soepeler!”

Dor zegt triomfantelijk: “nou, goed dat je er pas aan het eind achter komt, toch?” Ze is wel zo lief om mij de laatste kilometers op haar fiets te laten relaxen. Met nog één kilometer te gaan, hoor ik Dorinde achter me ineens mopperen. “Je batterij is op!!” Direct begint ze te zwoegen, zo’n fiets zonder ondersteuning is best zwaar, hahahaha. Waar ik het de hele dag al redelijk warm had, begint Dor het nu ook echt warm te krijgen. Ik ben ondertussen best aan het afkoelen met die heerlijk soepele fiets.

Uiteindelijk leveren we de fietsen weer in. De man knikt begrijpend bij onze uitleg van de fiets en de rem, een kabeltje zat waarschijnlijk niet helemaal goed. Hihihi nou ja. Lekker dagje wel hoor!

Volg:
Share:

1 Reactie

  1. Gerdiemar
    3 november 2020 / 8:08 am

    Spannend spannend, hoeveel hokjes heb ik nog, háál ik het?
    Jij haalde het op D’s fiets, ooit haalde ik de laatste plusminus 10 km op C’s fiets.
    Arme D, arme C… suffe E-bikes. O nee, suffe accu’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge