Probeer dan maar je lach in te houden

Het is vrijdag 23 februari, de laatste lesdag vóór de voorjaarsvakantie. Slecht als ik ben heb ik in het allerlaatste uurtje van een klas een rekentoets gepland. Héérlijk. Niet per se een leuke afsluiting voor de leerlingen, maar voor mij zeer relaxt.

De rekentoets maken de leerlingen op de computer. “Als je klaar bent met de toets, ga je verder oefenen met hoofdstuk 11. Heb je een vraag, dan steek je je vinger op. Heel veel succes!” Na tien minuten steekt een leerling haar vinger op. Ik ben enigszins verbaasd, deze leerling vraagt namelijk nóóit wat. Ze is meer van het mopperen. “Ja?” vraag ik haar. “Het is toch ‘het’ figuur?” vraagt ze me bozig. Ze wijst naar haar scherm waar staat: “op de figuur kun je zien dat ……” Ik moet in mezelf lachen – niet per se een noodzakelijke vraag om te stellen tijdens de toets – en vertel haar dat het in deze context toch echt ‘de’ moet zijn. “Oké.” Ze gaat weer door.

Tien minuten later is de eerste leerling klaar. Hij sluit zijn toets af, opent hoofdstuk 11 en begint de uitleg van het hoofdstuk te lezen. Niet snel daarna begint hij heel hard te lachen. Hij slaat direct zijn hand voor zijn mond, omdat de rest van de klas nog wel in alle rust de toets aan het maken is. Als ik zie wat er op zijn scherm te zien is, kan ik hem geen ongelijk geven. Op het scherm staat een verpakking van een kartonnen doos met graszaad, waar een ontzettend blij hoofd op staat afgebeeld. Wat dat hoofd met graszaad te maken heeft is me op dit moment nog steeds een raadsel, hihi.

Steeds meer leerlingen zijn klaar met hun toets en beginnen ook aan de graszaad-uitleg. Kennelijk heeft één jongen er niet veel zin in, want ik zie duidelijk dat hij een andere website op zijn scherm heeft geopend. Ik loop naar hem toe om hem vriendelijk doch dringend te verzoeken om verder te gaan met rekenen. Ook nu moet ik moeite doen om mijn lach in te houden. Op zijn scherm staat in koeienletters het volgende: ZO KOM JE IN 1 MINUUT VAN JE ZUIGZOEN AF. “Wat lees jij nou weer?” Enigszins beschaamd klikt hij snel weer het rekenprogramma aan. Ik zie dat het gewoon een nieuwsbericht is van de homepage van Internet Explorer en niet iets waar hij zelf op heeft geklikt. Toch is mijn doel bereikt: meneer is weer aan het rekenen :-).

Volg:

2 Reacties

  1. Gerdiemar
    26 februari 2018 / 8:28 am

    En dan nu vakantie, even los van ‘keffende’ leerlingen bij wie jij ‘waakhondige’ actie moet ondernemen tijdens een toets…en andersom, jouw cursisten even los van wis-alias rekenproblemen, voorjaarsvakantiewinwin, fijne week hoor!

  2. Sanne
    26 februari 2018 / 11:23 am

    Oh heerlijk die kinderen. Ik zat laatst ook met de kids in een computerlokaal en toen zaten ze allemaal plaatjes van koala’s te kijken als ze dachten dat ik niet keek. Geen idee waarom, wat is er zo leuk aan een koala, maar ik heb er erg om gelachen :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge