Boekenhumor #4: Harry Potter en de Vuurbeker

1. Harry krijgt een brief van Ron over het WK Zwerkbal

Harry – PA HEEFT KAARTJES. Ierland tegen Bulgarije, op maandagavond. Ma gaat je Dreuzels schrijven om te vragen of je mag komen logeren. Misschien hebben ze de brief al gehad. Ik heb geen idee hoe snel Dreuzelpost gaat, maar ik dacht, laat ik toch maar een briefje sturen met Koe.

Harry staarde naar het woordje ‘Koe’ en toen naar het piepkleine uiltje dat nu rond de lamp aan het plafond zoefde. Hij had nog nooit een dier gezien dat minder op een koe leek.

We komen je gewoon halen, of die Dreuzels het nou goedvinden of niet! Als ze ja zeggen, stuur Koe dan meteen terug met je antwoord en dan komen we je zondagmiddag om vijf uur halen. Als ze nee zeggen, stuur Koe dan ook meteen terug en dan komen we je zondagmiddag om vijf uur ophalen.

 2. Twee collega’s van het Ministerie van Toverkunst spreken elkaar op het WK Zwerkbal

‘Schuif een pol gras bij, Barto,’ zei Ludo opgewekt en hij klopte op de grond. ‘Nee dank je, Ludo,’ zei Krenck en er klonk het nodige ongeduld door in zijn stem. ‘Ik was al een tijdje naar je op zoek. De Bulgaren staan erop dat we twaalf extra stoelen plaatsen in de Topbox.’ ‘O zaten ze daarover te zeuren?’ Zei Bazuyn. ‘Ik dacht dat die kerel een neusharenknippertje wilde lenen. Hij had nogal een sterk accent.’ ‘Meneer Krenck!’ zei Percy Wemel ademloos en met een soort permanente halve buiging, waardoor het leek alsof hij een bochel had. ‘Wilt u soms een kopje thee?’ ‘O,’ zei meneer Krenck, die Percy verbaasd aankeek. ‘Ja – dank je, Wezel.

3. Harry is bij de familie Wemel en ze praten over Dwaaloog Dolleman

‘Hoorde ik iemand Dwaaloog zegen?’ vroeg Bill. ‘Wat heeft hij nu weer uitgespookt?’ ‘Hij beweert dat gisternacht iemand bij hem probeerde in te breken,’ zei mevrouw Wemel. ‘Dwaaloog Dolleman?’ zei George bedachtzaam terwijl hij marmelade op zijn brood smeerde. ‘Is dat niet die halvegare –‘ ‘Je vader heeft toevallig een heel hoge dunk van Dwaaloog Dolleman,’ zei mevrouw Wemel streng. ‘Ja oké, maar pa verzamelt stekkers.’

4. Harry en Ron hebben les in Waarzeggerij van mevrouw Zwamdrift

‘Saturnus, beste jongen, de planeet Saturnus!’ zei professor Zwamdrift, nu duidelijk geïrriteerd omdat hij niet opgewonden raakte van dit nieuwtje. ‘Ik zei net dat Saturnus in ascendant moet zijn geweest op het moment van je geboorte… je donkere haar… je schriele postuur… het tragische verlies dat je zo jong al geleden hebt… ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat je in de winter geboren bent.’ ‘Nee,’ zei Harry. ‘In juli.’ Ron camoufleerde zijn lach gauw als een droge hoest.

5. Professor Dwaaloog Dolleman heeft Draco Malfidus in een fret veranderd, omdat hij Harry wilde vervloeken

‘Zeg alsjeblieft niks tegen me,’ zei Ron tegen Harry en Hermelien, toen ze een paar minuten later aan de tafel van Griffoendor zaten en overal opgewonden gepraat werd over wat er zojuist was gebeurd. ‘Waarom niet?’ vroeg Hermelien verbaasd. ‘Omdat ik dit voor altijd in m’n geheugen wil prenten,’ zei Ron, met gesloten ogen en een extatisch gezicht.

6. Hermelien heeft contact met Victor Kruml, een beroemde zwerkballer uit Bulgarije. Ron is jaloers en valt haar erop aan.

‘Pardon? Ik vind mensen niet alleen aardig omdat ze toevallig knap zijn!’ zei Hermelien verontwaardigd. Ron stootte er een scherp nephoestje uit dat verdacht veel klonk als ‘Smalhart!’

7. Hagrid probeert indruk te maken op Madame Mallemour en heeft zich voor de gelegenheid netjes aangekleed. Harry, Ron en Hermelien zijn bij hem op bezoek en ze hebben het over de Schroeistaartige Skreeften.

Hagrid droeg zijn beste (en afzichtelijke) harige bruine pak, plus een geel met oranje geruite das en alsof dat nog niet genoeg was, had hij schijnbaar geprobeerd zijn warrige haar in bedwang te krijgen met grote scheuten van iets wat wel motorolie leek. Zijn haar was nu in twee vettige bossen verdeeld, met een scheiding in het midden – misschien had hij geprobeerd om een paardenstaart te maken, net als Bill, maar gemerkt dat hij gewoon te veel haar had. Dat nieuwe kapsel stond hem absoluut niet. Hermelien staarde hem met grote ogen aan, maar besloot om er niks van te zeggen en vroeg: ‘Eh – waar zijn de Skreeften?’ ‘Buiten, bij het pompoenveldje,’ zei Hagrid opgewekt. ‘Ze beginnen hartstikke groot te worden. Ik denk dat ze al bijna een meter zijn. ’t Enige probleempje is dat ze mekaar afmaken.’ ‘Meen je dat?’ zei Hermelien met een strakke blik op Ron, die naar Hagrids merkwaardige kapsel staarde en net zijn mond had opengedaan om er iets van te zeggen.

8. Percy Wemel schept op over zijn nieuwe baantje als assistent van de minister

‘De arme man geniet nu van een welverdiende, rustige Kerstmis. Gelukkig besefte hij dat hij in mijn persoontje een betrouwbare plaatsvervanger had.’ Harry wilde dolgraag weten of meneer Krenck Percy inmiddels geen ‘Wezel’ meer noemde, maar wist de verleiding te weerstaan.

9. Hermelien en Ron helpen Harry bij het vinden van een bepaalde spreuk, zodat hij onderwater kan ademen.

‘O, dit is zinsoos!’ zei Hermelien, die Typische Tantaliserende Toverproblemen dichtsloeg. ‘Wie wil nou in vredesnaam zijn neushaar laten uitgroeien tot lange pijpenkrullen?’ ‘Mij lijkt dat wel wat,’ zei Fred Wemel. ‘Dan heb je tenminste iets om over te praten op feestjes.’

Volg:

1 Reactie

  1. gerdiemar
    26 augustus 2017 / 8:12 am

    In het land van Hille Dille woont een hele grote reus. Het is tien minuten lopen van zijn billen tot zijn neus.
    Die simpelmanshumor is, o nee, was. Was goed aan mij besteed.
    Alleen al AL die namen in de Harry Potter story’s en dan nog die complex vervreemdende humor… Makkelijk denken is moeilijker dan je denkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge