Boekenhumor #3 Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

In deze rubriek beschrijven we de stukjes uit boeken waar we hardop om moesten lachen!

1. Harry is zojuist opgepikt door de collectebus en bespreekt het laatste nieuws met Sjaak Stuurman, de maffe conducteur:

‘Heeft hij dertien mensen vermoord met één vloek?’ zei Harry, die de pagina teruggaf aan Sjaak. ‘Klopt,’ zei Sjaak. ‘En met getuigen d’rbij. Op klaarlichte dag. Daar was een hoop stennis over, wassetniet Goof?’ ‘Jep,’ zei Goof kort en bondig. Sjaak draaide zich om in zijn leunstoel en legde zijn handen op de rugleuning, zodat hij Harry beter kon aankijken. ‘Zwarts was een aanhanger van Jeweetwel,’ zei hij. ‘Wat, van Voldemort?’ zei Harry, zonder erbij na te denken. Zelfs Sjaaks puisten verbleekten, en Goof gaf zo’n ruk aan het stuur dat een hele boerderij opzij moest springen om niet tegen de bus te botsen. ‘Ben je niet goed gaar of zo?’ piepte Sjaak. ‘Waarvoor zeggie die naam nou?’

2. Harry en zijn vrienden hebben voor het eerst Waarzeggerij van professor Zwamdrift:

‘Dit jaar houden we ons met de basismethoden van de Waarzeggerij bezig. Het eerste semester is gewijd aan het ontraadselen van de theebladeren. Volgend semester gaan we dan verder met handlezen. O ja, liefje, voor ik het vergeet…’ zei ze opeens tegen Parvati Patil. ‘Hoed je voor een roodharige man!’ Parvati keek geschrokken naar Ron, die vlak achter haar zat en schoof haar stoel een eindje weg.

3. Geschokt gaan de leerlingen naar de volgende les en vertellen ze aan professor Anderling dat professor Zwamdrift zojuist heeft voorspeld dat Harry binnenkort dood zal gaan:

Professor Anderling deed er abrupt het zwijgen toe en ze zagen dat haar neusvleugels bleek waren. Op kalmere toon vervolgde ze: ‘Waarzeggerij is een van de onnauwkeurigste onderdelen van de toverkunst en jullie mogen gerust weten dat ik er weinig mee op heb. Ware Zieners zijn uiterst zeldzaam en professor Zwamdrift -‘ Ze zweeg weer even en zei toen nuchter: ‘Ik vind je er kerngezond uitzien, Potter, dus neem me niet kwalijk dat ik je vandaag gewoon huiswerk geef. Mocht je onverwacht doodgaan, dan hoef je het niet in te leveren.’

4. Hagrid is verdrietig omdat zijn Hippogrief Scheurbek vals is beschuldigd en Harry, Ron en Hermelien proberen hem te troosten:

‘Hoor eens, Hagrid,’ zei Harry, ‘je moet niet zomaar opgeven. Hermelien heeft gelijk, je hebt een goede verdediging nodig, je kunt ons oproepen als getuigen -‘ ‘Ik weet zeker dat ik ergens iets heb gelezen over een geval van Hippogrief-treiteren waarbij de Hippogrief werd vrijgesproken,’ zei Hermelien peinzend. ‘Ik zal het voor je opzoeken en kijken hoe de vork precies in de steel zat, Hagrid.’ Hagrid begon nog harder te jammeren en Harry en Hermelien keken naar Ron, in de hoop dat hij zou kunnen helpen. ‘Eh – zal ik thee zetten?’ zei Ron. Harry staarde hem aan. ‘Dat doet m’n moeder ook altijd als er iemand van streek is,’ mompelde Ron schouderophalend.

5. Harry, Ron en Hermelien zitten bij Waarzeggerij en krijgen de opdracht om in een kristallen bol te kijken:

Ze gingen aan de slag. Harry voelde zich behoorlijk stom terwijl hij glazig in de kristallen bol staarde en zijn hoofd leeg probeerde te houden, hoewel er constant gedachten zoals ‘dit is idioot’ bij hem opkwamen. Het feit dat Ron steeds geluidloze lachbuien had en Hermelien alsmaar smalende geluidjes maakte hielp ook niet. ‘Hebben jullie al iets gezien?’ vroeg Harry aan de anderen, nadat hij een kwartier lang zwijgend in de bol had getuurd. ‘Ja, er zit een schroeiplek op dit tafeltje,’ zei Ron wijzend. ‘Iemand heeft met z’n kaars geknoeid.’ ‘Dit is je reinste tijdverspilling,’ siste Hermelien. ‘Ik zou wel wat nuttigers kunnen doen, zoals die les Gniffelspreuken inhalen…’ Professor Zwamdrift kan ruisend langs. ‘Wil iemand hulp bij het interpreteren van de schimmige voortekenen in de Bol?’ murmelde ze boven het gerinkel van haar armbanden uit. ‘Ik heb geen hulp nodig,’ fluisterde Ron. ‘Het is duidelijk wat dit betekent. We krijgen vannacht dichte mist.’

6. Het is examenweek en de leerlingen hebben zojuist examen gedaan in Gedaanteverwisselingen:

Maandag rond een uur of twaalf, na het tentamen Gedaanteverwisselingen, vergeleken uitgeputte en asgrauwe derdejaars hun resultaten en klaagden over de moeilijkheidsgraad van de opdrachten. Ze hadden onder meer een theepot in een schildpad moeten veranderen en Hermelien irriteerde iedereen mateloos door zich druk te maken over het feit dat haar schildpad eigenlijk meer op een waterschildpad had geleken, terwijl de zorgen van de overige leerlingen van een heel andere orde waren. ‘De mijne had een tuit in plaats van een kop! Wat een nachtmerrie!’ ‘Hoort zo’n schildpad wel stoom uit te blazen?’ ‘De mijne had een gebloemd schild. Zou dat punten kosten?’

Volg:

1 Reactie

  1. gerdiemar
    19 augustus 2017 / 8:23 am

    Wat een krankjorum boek, wat een krankjoreme boekenserie, wat een fantasie-zonder-end heeft JKR. Punt drie hierboven heeft een hoog humorgehalte, ik geef het grif toe. Bij punt vijf en bij punt zes voel ik ook enige lachkriebeltjes.. Het leukste is dat jij me er nu tóch aanzet om brokjes HP te lezen….hi hi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge